Hrvaška: nič več glasne glasbe in seksa v javnosti

Novi hrvaški zakon o javnem redu in miru prinaša precej novosti.

Objavljeno
08. oktober 2012 21.43
jsu/OTOK KRK IN BASKA ZA PANORAMO
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Le nekaj tednov po tem, ko so sredi Zagreba predstavili turistično pot po nekdanjih javnih hišah, je hrvaška vlada spregovorila o – prostituciji. Lotila se je namreč predloga zakona o javnem redu in miru.

Ta med drugim predvideva visoke kazni za prostitucijo tako za tistega, ki storitev ponuja, kot za tistega, ki jo uporablja. Kazni bodo znašale od 500 do 1300 evrov. Veljavni zakon o javnem redu in miru na Hrvaškem je še iz časov nekdanje Jugoslavije, zato se je pravosodna oblast odločila za posodobitev, vendar so mnenja o njej različna. Še najbolj je javnost razdelil predlog, da bi kazen morala plačati tudi stranka, in ne zgolj prostitutka (doslej je bila stranka »nepomembna«, čeprav je bila prostitutka mladoletna). Še predsednik vlade Zoran Milanović je bil nad tem predlogom presenečen. »Kazni za stranke? Zakaj o tem nismo razpravljali? Vem, da gre za izkušnjo iz Švedske, se pa sprašujem, zakaj tega niso uvedle tudi druge liberalne države,« je notranjega ministra Ranka Ostojića vprašal Milanović.

V predlogu zakona je predvidenih še veliko novosti. Na primer, kdor bo na balkon ali okno postavil kamero in snemal dogajanje na ulici, utegne biti kaznovan s tudi 1900 evri. Prav tako bo kaznovana lokalna skupnost, če na javnih mestih ne bo opozorila o videonadzoru. Do 90 dni zapora je predvidenih za povzročanje nereda, še hujše kazni pa čakajo tiste, ki bodo prekriti z maskami, rutami, kapucami ... Ti členi so predlagani zlasti za preprečevanje neredov na hrvaških športnih igriščih, strožje (do 600 evrov) pa bodo kaznovani tudi preprodajalci vstopnic.

Kazni za razširjanje smradu

Predlog novega zakona vsebuje tudi številne kazni za prekrške. Krepko bodo denarno kaznovani tisti, ki bodo predvajali (pre)glasno glasbo po 22. uri, zvonili pri vratih zaradi razpečevanja reklam, postavljali ovire na javne površine, razširjali smrad z zažiganjem česa smrdečega. Kaznovan bo tudi vsak, ki bo dajal alkohol že pijanemu človeku ali celo otroku. Predlog predvideva kazni tudi za vse, ki se bodo v pijanem stanju opotekali po cesti, bruhali ali urinirali na javnih mestih, podali lažno prijavo policiji ali nasilno beračili. Na javnem mestu bodo odslej prav tako kaznovani igre na srečo, javno kazanje spolnih organov in seks, zaradi katerega utegne biti par kaznovan z do 600 evri denarne kazni in 30 dnevi zapora.