Hrvaška opozicija zbujena, a ne gre na ulico

Po številnih očitkih, da se je ob zadnjih protestih pogreznila v molk in da samo čaka, kdaj ji bo oblast padla v roke, se je hrvaška opozicija vendarle dvignila na noge.

Objavljeno
02. marec 2011 20.33
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Zagreb - Niso pa je predramile le te pripombe, temveč nova izmišljotina oblasti, da je za nasilneži, ki so v soboto napadli policijo, opozicija. Začelo se je z izjavo vladnega tiskovnega predstavnika Mladena Pavića, da je za nasilje odgovorna opozicija, ob tem pa ni predložil nobenega dokaza. Sramota je bila še večja, ker ga je kmalu demantirala še policija, češ da takšnih informacij nima.

Zgražanju ob takšnih manipulacijah vladajočih, ki očitno želijo na vsak način preusmeriti pozornost z razlogov za protivladne proteste - ki se jih državljani sicer množično še ne udeležujejo - na druge teme, sta se pridružila tudi nekdanji in sedanji predsednik republike. Stjepan Mesić je presodil, da bi moral Pavić takoj odstopiti, Ivo Josipović pa, naj premierka Jadranka Kosor presodi, ali tak človek še lahko predstavlja vlado. K izmišljotinam je svoj lonček pristavil tudi Andrija Hebrang (HDZ), ki da je v nekem baru iz tretje roke slišal, da so nasilneži od opozicije dobili po 250 kun za povzročanje izgredov, da pa sicer sam temu ne verjame.

Vladajoči so kljub posmehu še naprej navajali resne, a nedokazane in nesmiselne obtožbe. Poslanec HDZ Frano Matušić je v sodelovanju z ministrom za zdravstvo Darkom Milinovićem zatrjeval, da so se opozicijski voditelji, med njimi tudi predsednik narodne HNS Radimir Čačić, sestajali z organizatorji protestov. »Od kod pa to veste? Vam je povedal Hebrang?« je Milinovića vprašala Vesna Pusić (HNS) in s tem namigovala na Herbrangove pogoste laži in manipulacije. HNS bo sicer tožila vlado zaradi klevetanja in laganja. Željko Jovanović (SDP) je oblasti še sporočil, da bi bilo na Trgu bana Jelačića 100.000 ljudi, če bi protest organizirala SDP«.

Vse za obstanek na oblasti

Predsednik največje opozicijske stanke SDP Zoran Milanović je v saboru zahteval, naj Kosorjeva takoj pride pred poslance in pojasni izjave tiskovnega predstavnika, saj ta govori v njenem imenu. Ne nazadnje je vlada opozicijo obtožila, je dejal, da je storila kaznivo dejanje, kakor je spodbujanje k nasilju. Poslanci opozicije so Kosorjevo  znova pozvali tudi, naj sporoči datum volitev. Opozicijski blok že nekaj dni zahteva natančen datum, medtem ko poskuša HDZ javnosti prodati zgodbo, da bi volitve resno ogrozile končanje pogajanj z EU.

Argument so našli tudi v besedah poročevalca EP za Hrvaško Hannesa Swobode, ki je dejal, da naj Hrvaška najprej sklene pogajanja, nato pa razpiše volitve. Za opozicijo je izgovarjanje na Unijo neokusno in poskus, kako se kljub politični in gospodarski krizi za vsako ceno obdržati na oblasti. V sabor Kosorjeve ni bilo, Hebrang pa je ob tem nekoliko nesramno pripomnil, da »ne more priti, ker je zadržana zaradi zelo pomembnih obveznosti, poveznih s končanjem pogajanj z EU.«

Protesti se nadaljujejo

Sicer pa nezadovoljne družbene skupine napovedujejo nove proteste. V Zagrebu so se danes nadaljevale »facebook demonstracije«. Udeležilo se jih je nekoliko več ljudi, saj organizacija počasi polzi iz rok kontroverznega pobudnika Ivana Pernarja, ki ima vse manj podpore med protestniki. Tem so se namreč pridružili organizatorji študentskih protestov izpred nekaj let, pa aktivisti, ki so organizirali proteste ob uničevanju Varšavske ulice v Zagrebu, ter podporniki zelene politične opcije in drugi, ki so v preteklih letih že bili na ulicah in se zdajšnjih protestov niso želeli udeleževati.

Pridružil se jim je tudi poslanec in predsednik Stranke laburistov Dragutin Lesar, ki je protestnike pozval, naj s seboj prinesejo sveče, da bodo »sodrgi osvetlili pot z Markovega trga [sedež vlade]«.