Hrvaška slovesno vstopila v Evropsko unijo

Številni visoki predstavniki na sinočnji slovesnosti na osrednjem zagrebškem trgu ob vstopu Hrvaške v Unijo.

Objavljeno
30. junij 2013 17.39
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Več kot 700 nastopajočih, 15 predsednikov držav, 13 premierov, 12 namestnikov predsednikov vlad, sedem zunanjih ministrov, številne delegacije parlamentov in vodstvo Evropske unije je bilo sinoči v prvih vrstah slovesnosti ob vstopu Hrvaške v Unijo.

Zagreb in vsa Hrvaška so bili včeraj ves dan v znamenju osrednjega dogodka, ki so ga pričakovali dobro desetletje. Več kot tisoč policistov je skrbelo za red, 70 novinarjev pa je spremljalo dogajanje. Osrednji del slovesnosti se je začel sinoči ob 23. uri z nagovori hrvaškega predsednika vlade Zorana Milanovića, predsednika evropske komisije Joséja Manuela Barrosa, podpredsednika vlade ter zunanjega in trgovinskega ministra Republike Irske Eamona Gilmora, nekdanje evropske komisarke in zdajšnje prve predsednice v litovski zgodovini Dalie Grybauskaite, predsednika evropskega sveta Hermana Van Rompuya, predsednika evropskega parlamenta Martina Schulza in hrvaškega predsednika Iva Josipovića. »Veselje« se je nadaljevalo z nastopi številnih glasbenih zvezd.

Priprave na sinočnje slavje pa je že sredi prejšnjega tedna zasenčila novica, da je nemška kanclerka Angela Merkel odpovedala svoj prihod v Zagreb. Hrvaška javnost meni, da si je premislila zaradi odločitve hrvaške vlade, da z zakonskimi ukrepi prepreči izročitev nekdanjega agenta Udbe Josipa Perkovića, ki je v Nemčiji obtožen sodelovanja pri umoru hrvaškega emigranta leta 1983.

Pozneje so različni viri zatrjevali, da to ni bilo res, ampak je glavni vzrok prezasedenost kanclerke. Da bi vsaj malo umirila slabo voljo, je Merklova osebno sporočila, da bo v »Zagreb prišla kmalu; če bo le spet izbrana za kanclerko«.

Kljub radostnemu evrorazpoloženju na trgih hrvaških mest – veliko pozornosti je bil deležen tudi sinočnji nastop kontroverznega pevca Marka Perkovića Thompsona na splitskem stadionu Poljud, ki si ga je ogledalo približno 40.000 obiskovalcev – pa veliko državljanov ni skrivalo zaskrbljenosti: Hrvaška se že nekaj let bori z brezposelnostjo, mladi se izseljujejo, ker doma ne najdejo zaposlitve, tujih naložb ni, negativna gospodarska rast in vsakodnevne odpovedi razmere le še zaostrujejo. Vendar je kljub vsemu nekaj optimizma le še ostalo, Hrvaška pa je prav danes začela novo poglavje v svoji gotovo ne preveč lahki zgodovini.

Delovni zajtrk Skupine 8

Hrvaški predsednik Ivo Josipović bo danes na Pantovčaku gostil predsednike Slovenije, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije, Kosova in Albanije na neformalnem zajtrku v okviru t. i. Skupine 8, katere idejna začetnika sta Borut Pahor in Ivo Josipović, njen namen pa je podpora nadaljnji širitveni politiki Unije.