Hrvaška spremenila sporni zakon Lex Perković

Za spremembe, ki jih je predlagala vlada, je glasovalo 83 poslancev, 28 jih je bilo proti, osem pa se jih je vzdržalo

Objavljeno
04. oktober 2013 19.13
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Zagreb - Hrvaški sabor je danes z veliko večino podprl spremembo spornega zakona o pravosodnem sodelovanju v kazenskih zadevah s članicami EU, ki je znan kot lex Perković. Za spremembe, ki jih je predlagala vlada, je glasovalo 83 poslancev, 28 jih je bilo proti, osem pa se jih je vzdržalo.

V skladu s predlogom vlade so iz zakona izbrisali časovno omejitev, da Hrvaška ne izroča svojih državljanov, ki jih druge evropske države na podlagi evropskega pripornega naloga zahtevajo za kazniva dejanja, storjena pred 7. avgustom 2002. Danes sprejeta sprememba bo v skladu z dogovorom z Evropsko komisijo začela veljati 1. januarja 2014.

Določilo o časovni omejitvi izročanja svojih državljanov je Hrvaška uvedla le tri dni pred vstopom v EU 1. julija letos, namen tega koraka pa naj bi bil predvsem preprečiti izročitev enega vodij nekdanje jugoslovanske obveščevalne službe Udba na Hrvaškem Josipa Perkovića. Njegovo izročitev zahteva Nemčija zaradi umora hrvaškega izseljenca Stjepana Djurekovića na Bavarskem leta 1983.

Sprememba zakona o pravosodnem sodelovanju tik pred zdajci je hitro povzročila spor z Evropsko komisijo, ki je sprožila tudi postopek za uvedbo sankcij proti Hrvaški, zaradi česar je bilo ogroženo črpanje sredstev iz kohezijskih skladov.

Opozicijska HDZ je sicer predlagala, da bi vlada umaknila vse spremembe zakona, ki so bile sprejete konec junija, in da se zakon vrne v stanje, kakršno je bilo ob sprejemu leta 2010, a so poslanci vladajoče koalicije to zavrnili. Prav tako so zavrnili predlog neodvisne poslanke, bivše premierke Jadranke Kosor, da bi zakonske spremembe začele veljati takoj, še poroča Hina.

Na hrvaški vladi so sicer prejšnji teden pojasnili, da zgolj spremembe zakona ne morejo zagotoviti izročitve Perkovića, ker v hrvaški zakonodaji ostaja določilo, po katerem mora sodišče zavrniti zahtevo za izročitev za kazniva dejanja, ki so zastarala v skladu s hrvaškimi zakoni.

S spremembami ustave, s katerimi bi ukinili zastaranje hujših umorov, bi bilo to možno. Hrvaško tožilstvo je leta 1997 zaradi pomanjkanja dokazov zavrnilo kazensko ovadbo proti Perkoviću, ki je bila vložena leta 1994. Zastaranje pa je nastopilo leta 2008.

Hrvaški premier Zoran Milanović je v preteklih tednih večkrat tudi napovedal oblikovanje saborske preiskovalne komisije, ki bo ugotavljala okoliščine vodenja postopka proti Perkoviću. Ob tem predvsem pričakuje, da se bo pokazala resnična vloga nekaterih vodilnih članov HDZ, vključno s predsednikom stranke Tomislavom Karamarkom, ki je v drugi polovici 90. let vodil hrvaške obveščevalne službe, v prejšnji vladi pa je bil notranji minister.