Hrvaška vlada izgubila spor s sindikatom

Na Hrvaškem se na sodiščih vsak dan vrstijo nadaljevanja starih in novi procesi.

Objavljeno
14. september 2012 17.54
Posodobljeno
14. september 2012 19.30
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Ivo Sanader, nekdanji predsednik hrvaške vlade, Stjepan Fiolić, lastnik verige mesnic Fiolić in nekdanji poslanec HDZ, Petar Čobanković, nekdanji minister za regionalni razvoj, gozdarstvo in vodno gospodarstvo, Siniša Svilan, nekdanji programski direktor NoveTV ...

To je le nekaj imen, vpletenih v različne sodne procese, ki na Hrvaškem polnijo časopisne stolpce. Ko se je aprila začelo sojenje Ivu Sanaderju zaradi črpanja milijonov evrov iz javnih podjetij in ministrstev – gre za primer Fimi media, po marketinški agenciji, s katere posredovanjem je HDZ domnevno izčrpaval javna podjetja in ministrstva za strankarske in lastne namene –, jih ni bilo malo, ki so napovedovali, da bo 500-stranska obtožnica izhodišče za nekaj novih obtožnic. Proces na županijskem sodišču v Zagrebu še kar traja.

Vmes se je »zgodila« še obtožnica, v kateri Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) Sanaderja bremeni, da je skupaj z nekdanjim saborskim poslancem HDZ Stjepanom Fiolićem, nekdanjim ministrom za regionalni razvoj, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Petrom Čobankovićem in sodnim izvedencem Matejem Bitango sodeloval pri nezakoniti prodaji poslovnega poslopja v zagrebški Planinski ulici. Proračun so menda oškodovali za 3,5 milijona evrov. Fiolića, znanega lastnika verige mesnic, bremenijo, da je leta 2009 staro stavbo v Zagrebu prodal Hypo Leasingu. To je storil le nekaj tednov prej, preden je hrvaška vlada na zaprti seji sprejela sklep, da bo omenjeno poslopje najela za deset let za potrebe ministrstva za regionalni razvoj in to po dvakrat višji ceni od tržne. Fiolić je že priznal sodelovanje (dogovarjanje) s Sanaderjem. V zvezi s tem procesom je tudi mandatno-imunitetna komisija hrvaškega sabora odvzela imuniteto poslancu Petru Čobankoviću.

Policist s sedmimi vilami in stanovanji

So pa hrvaški mediji te dni napovedali še eno odmevno preiskavo – zoper načelnika policijske uprave v Karlovcu Josipa Čelića. Očitajo mu izsiljevanja, hkrati pa se sprašujejo, kako lahko načelnik živi v podnajemniškem stanovanju, katerega lastnik je Marko Vuković, solastnik podjetja, ki izdeluje puške in pištole, poleg tega pa tudi eden od osumljenih v aferi Daimler. V slednji gre za podkupovanje posameznih uradnikov. Koncern Daimler AG jim je za posel (večinoma za nakup gasilskih avtomobilov), vreden 85 milijonov evrov, menda izplačal za slabih pet milijonov evrov podkupnin. No, interna revizija (najprej) naj bi pri Čeliću poiskala odgovor, kako je lahko tudi lastnik sedmih različnih vil in velikih stanovanj.

Odmevno je tudi sojenje nekdanjemu programskemu direktorju hrvaške Nove TV, ki mu preiskovalci očitajo, da je dobival podkupnino za vsako oddajo, ki jo je za to televizijo produciralo podjetje Core Media v lasti Vladimirja Šelebaja Sellierja in njegove zdaj že nekdanje žene, nekdanje urednice nacionalne televizije. Tudi v tem procesu prihajajo z različnimi pričami na plano nove in nove podrobnosti, rdeča nit pa je ugotovitev, da si je menda Svilan v treh letih – od 2004 do 2007 – pridobil kar 262.000 evrov; različne vsote za različne oddaje, ki jih je Svilan odkupoval za Novo TV, ta pa jih je nato predvajala. Prvi mož takratne uprave Nove TV in človek, ki je Svilana tudi pripeljal na Novo TV, kakor pišejo hrvaški mediji, je bil Branko Čakarmiš, ki je na sodišču že pričal, da je za domnevne podkupnine slišal, vendar v to ni verjel, saj »je imel 5000 evrov plače, kar je bilo zame dovolj visoko zagotovilo, da dela v interesu Nove TV.«

Sindikat dobil spor zoper državo

Po petih letih je šolski sindikat Preporod, ki je leta 2007 vložil tožbo zoper vlado, ker mu je prepovedala sodelovanje v pogajanjih zaradi domnevno premajhnega števila članov, le dočakal odločitev. Sodišče je odločilo v prid sindikatu. Vlada bo zdaj morala sklep objaviti v dnevnem časopisju in plačati odškodnino 20.000 kun oziroma 2500 evrov, ki jih bo prvi mož sindikata Preporod Željko Stipić (vsaj tako je napovedal), ko bo sklep pravnomočen, denar pa nakazan, vrnil v hrvaški proračun.