Hrvaška vlada razveljavila kolektivno pogodbo za javni sektor

Dosedanja kolektivna pogodbo bo veljavna do 17. decembra, nato pa bodo stekla pogajanja o novi.

Objavljeno
17. september 2012 20.18
cropix_vlada
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Zagreb − Potem ko je v soboto propadel še zadnji poskus, da bi v pogajanjih s štirimi sindikati javnega sektorja dosegli dogovor o vladnem predlogu sprememb, je hrvaška vlada na današnji dopisni seji razveljavila temeljno kolektivno pogodbo za javni sektor. Ta po pisanju Slovenske tiskovne agencije ureja razmerje za 184.000 zaposlenih.

Hrvaška vlada je izkoristila zakonsko možnost, ki predvideva, da lahko pogodbo razveljavi v času slabšega gospodarskega stanja, piše STA. Dosedanja temeljna kolektivna pogodbo bo veljavna do 17. decembra, v prihodnjih treh mesecih pa bodo stekla pogajanja med socialnimi partnerji o novi pogodbi.

V vladi pričakujejo, da bodo v novem krogu pogajanj dosegli tisto, česar ni bilo možno v pogovorih s štirimi sindikati, ki so zavračali njihove predloge, da bi se odpovedali božičnicam in regresom do konca leta 2013, pristali na nov obračun mesečnih nadomestil za prevoz ter znižanje zneskov za dnevnice in jubilejne nagrade v zameno pa vlada ne bi zniževala plač.

Sindikati javnega sektorja, ki niso nasprotovali vladnemu predlogu, so že izrazili pripravljenost za pogovore o novi temeljni kolektivni pogodbi, piše STA. Pogajanja bodo potekala po pravilih, ki jih predpisuje novi zakon o reprezentativnosti. Za uveljavitev nove temeljne kolektive pogodbe tako ne bodo več potrebovali podpisov vseh sindikatov javnih služb.

Trije šolski sindikati in sindikat medicinskih sester, ki so v soboto dokončno zavrnili dogovor z vlado o spremembah temeljne kolektivne pogodbe, so sicer že napovedali, da nove pogodbe ne bodo sprejeli. Napovedali so celo tožbo proti vladi, ker ocenjujejo, da ni bilo razlogov za razveljavitev dosedanje pogodbe.

Iz vlade so že med pogajanji o spremembah kolektive pogodbe povedali, da bo vlada morala znižati plače za deset odstotkov, če sindikati ne bodo sprejeli predloga o začasnem zmanjšanju ostalih materialnih pravic.

Hrvaška vlada namreč vztraja pri načrtu, da pri stroških za zaposlene v javnih in državnih službah privarčuje še 700 milijonov kun oziroma 95 milijonov evrov. Sindikati državnih služb so vladne predloge po pisanju STA sprejeli.