Specialci iz štaba HDZ izvedli operetno aretacijo

Vladajoča stranka HDZ s policijsko akcijo preusmerja pozornost s svojih škandalov.

Objavljeno
02. november 2011 08.21
Posodobljeno
02. november 2011 08.28
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Zagreb − Hrvaška policija, ki je pod nadzorom vladajoče stranke HDZ, je izvedla »veličastno« akcijo: do zob oboroženi in zamaskirani pripadniki specialne enote so aretirali 91-letnega Josipa Boljkovca, nekdanjega partizana in prvega notranjega ministra v samostojni Hrvaški. Gre za najočitnejšo zlorabo policije za predvolilne namene v zadnjih letih na Hrvaškem.

Nekateri mediji in politiki so že pred meseci opozarjali, da bo HDZ najverjetneje zlorabila policijo z »operacijo Boljkovac«, da bi tako preusmerila pozornost s svojih korupcijskih afer in namesto resnih predvolilnih razprav vsilila vedno vroče ideološke prepire na temo partizanov in ustašev. A se je vladajoča stranka s pomočjo notranjega ministra Tomislava Karamarka kljub temu odločila še za en škandalozen manever reševanja HDZ. Niso poslušali nasvetov, naj primer odložijo v čas po volitvah, saj bo vsaka drugačna odločitev razumljena kot groba zloraba državnega organa v volilne namene.

Niso pa se osmešili le z zlorabo policije, pač pa tudi s samo akcijo, ko so nad Boljkovca poslali zamaskirane in oborožene specialce, kakor da poteka operacija zoper izjemno nevarno skupino pripadnikov podzemlja, ne pa običajna aretacija človeka, ki že zaradi visoke starosti in bolezni ni zmožen kakršnega koli upora. Menda ja niso pričakovali močnega juriša partizanov, se je ponorčeval Boljkovčev odvetnik Anto Nobilo. Boljkovcu je bil danes presenetljivo odrejen enomesečni pripor zaradi »težkih okoliščin dejanj, ki ga bremenijo«.

Aretacija soustanovitelja HDZ

Kot običajno pa se je HDZ znova ujela v lastno zanko. V času pred volitvami se je namreč deklarativno »vrnila« k Franji Tuđmanu in koreninam HDZ, toda prav Boljkovac je bil soustanovitelj te stranke in eden najtesnejših Tuđmanovih sodelavcev. V vodstvu HDZ, ki jo zaradi korupcijskega ropa imenujejo »zločinska organizacija«, bodo zdaj morali razložili javnosti, da so stranko očitno pomagali ustanoviti − vojni zločinci. Vključno s Tuđmanom, ki ga je haaški tribunal postavil na vrh politične združbe, odgovorne za vojne zločine po operaciji Nevihta.

Boljkovca so specialci aretirali zjutraj zaradi domnevnega vojnega zločina iz maja 1945 nad 21 civilisti v bližini Duge Rese, ki naj bi ga izvedla enota Knoj-a (korpusa narodne obrambe Jugoslavije). To je predvolilna predstava HDZ, je ocenil Nobilo in dodal, da gre za sramotno preiskavo, saj tej enoti Boljkovac sploh ni poveljeval − bil je šef lokalne Ozne, ki nad to enoto ni imela pristojnosti. Najbolj ostro se je odzval nekdanji predsednik Stjepan Mesić: »Bojim sem, da je v tem primeru manj deluje država, bolj pa vladajoča stranka, ki skuša s takšnimi dejanji iz obupa preusmeriti pozornost s kriminalnih afer, ki jo pretresajo«. Premierka Jadranka Kosor pa, da je nujno sankcioniranje vojnih zločinov, ki so jih storili komunisti.

Kljub temu, da je večina tistih, ki so se odzvali na aretacijo Boljkovca, presodila, da mora biti vsak zločin preiskan in kaznovan, pa je prepričana, da je šlo za nepotrebno predvolilno predstavo HDZ. Med osumljenimi za vojne zločine sta še nekdanji partizan in drugi premier v samostojni Hrvaški ter prav tako soustanovitelj HDZ Josip Manolić, ter narodni heroj Rade Bulat.