Hrvaški novinarji: DDV za časopise naj se zniža na 5 odstotkov

»Stanje v hrvaških tiskanih medijih je zaradi znižanja naklad in prihodkov od oglaševanja dramatično.«

Objavljeno
05. oktober 2012 17.20
Posodobljeno
05. oktober 2012 17.25
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Zagreb - Hrvaško novinarsko društvo (HND) in Sindikat novinarjev Hrvaške (SNH) sta danes zahtevala znižanje davka na dodano vrednost za tiskane medije z desetih na pet odstotkov. Kot so pojasnili, je stanje v tiskanih medijih zaradi znižanja naklad in prihodkov od oglaševanja dramatično, je objavil HND na svoji spletni strani.

Letos je ugasnil časnik Vjesnik, sledila sta tednika Nacional in Forum, po podatkih HND pa so letošnje naklade časnikov glede na lani nižje za deset odstotkov. Stanje ni veliko boljše niti v radijskem in televizijskem novinarstvu, so povedali na današnji novinarski konferenci v Zagrebu.

»Eden od velikih problemov je tudi nelikvidnost. Sicer pa je najpomembneje poudariti, da je vsaka kršitev ali nespoštovanje socialnih pravic udarec novinarski svobodi, čemur sledi poslabšanje novinarstva,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije izpostavil predsednik HND Zdenko Duka. Kot je pojasnil, imajo zaradi nelikvidnosti banke največje lastniške deleže v medijih. Ocenil je, da je stanje v časopisih težko tudi zaradi neposrednega vpliva novih medijev.

Duka je ocenil, da pravosodje ne sme pomilostiti lastnikov medijev, ki so imeli do pred petimi leti v medijih veliko dobička, ki so ga potem preusmerili v druge dejavnosti. »Sprejeli smo nižje plače, ne moremo pa sprejeti poniževanja in zmerjanja. Stanje je tako težko, da država ne sme stati ob strani. Zaradi nižjih naklad in prihodkov od oglaševanja novinarji ostajajo brez dela,« so izjavo predsednika SNH Antona Filića povzeli na spletni strani HND.

Filić je predlagal, da bi poleg znižanja DDV država lahko posnemala tudi primer Francije, ki iz posebnega sklada študentom subvencionira nakup časnikov. »Na ta način ustvarjajo tudi navado branja časopisov,« je povedal Filić.