Hrvaška ima novega ministra za zdravje, bo ta bolj pregleden?

Hrvaškega ministra za zdravje Milana Kujundžića je odnesla nepremičninska afera, zamenjal ga bo njegov dosedanji namestnik Vili Beroš.

Objavljeno
28. januar 2020 10.45
Posodobljeno
28. januar 2020 13.56
Hrvaški premier Andrej Plenković je zaradi nepremičninske afere moral zamenjati ministra za zdravje. Foto Piroschka Van De Wouw Reuters
Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je danes razrešil ministra za zdravje Milana Kujundžića. Na Kujundžićev položaj po poročanju hrvaških medijev prihaja neurokirurg in dosedanji namestnik ministra Vili Beroš.

Razrešitev Kujundžića je sledila nepremičninski aferi, v katero se je Kujundžić ujel zaradi neprijavljenih nepremičnin. Zdaj že nekdanji minister se je pod pritiskom javnosti na novinarski konferenci javnosti opravičil, da je napačno izpolnil obrazec za prijavo premoženja, skrival pa ni ničesar. Čeprav je vztrajal, da gre pri vsej zadevi za usklajene napade nanj, ki jih vodijo posamične interesne skupine, je v ponedeljek premieru ponudil svoj mandat, naj on odloči, kakšna bo njegova usoda.



Ministrov odvetnik je včeraj naštel vse Kujundžićeve nepremičnine in pojasnil, kako je do katere izmed njih prišel. Kujundžić je pojasnil, da odstopa ni ponudil, saj bi tako zmagale »interesne skupine, ki škodijo vsem«, ni pa razkril, o katerih interesnih skupinah govori.

Nekaj ur po razrešitvi je v javnost prišlo ime naslednika, to je Vili Beroš, dosedanji namestnik ministra, sicer pa neurokirurg in predavatelj na več fakultetah. Na Hvaru rojeni zdravnik, ki je lastnik ali solastnik dveh stanovanjskih nepremičnin v Zagrebu in dveh v Jelsi na otoku Hvaru, bo moral zelo paziti, da pri prijavi premoženja česa ne pozabi, saj bo pod budnim očseom hrvaške javnosti in ga takšna pozabljivost lahko stane politične karierega tako kot njegovega predhodnika.