Hrvaški protestniki od vrat do vrat zahtevali spremembe

V hrvaški prestolnici so se na še enem protivladnem shodu znova zbrali protestniki - tokrat jih je bilo največ. Pridružile so se jim tudi delavke tekstilnega podjetja Kamensko v stečaju, ki so pred nekaj meseci gladovno stavkale.

Objavljeno
08. marec 2011 23.10
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Zagreb - Za razliko od prejšnjih shodov so se protestniki tokrat brez uvodnega nagovora podali po ulicah, spotoma pa so se jim ves čas pridruževali Zagrebčani, poroča hrvaška nacionalna televizija HRT. Pohod so začeli pred vrati podjetja Kamensko, kjer so vzklikali »Hočemo delo« in »Jaco odidi«, delavke v tovarni pa so pred vrata položile cvetje.

Pohod po zagrebških ulicah so nadaljevali do prostorov vladajoče stranke HDZ, kjer so ozračje prekrili vzkliki »Ščitite mafijo« in »HDZ odidi«. Razvili so tudi transparente, na katerih je pisalo »Srečen 8. marec, Jadranka«, »Krasti je lahko - le vlado vprašajte kako« in »Mubarak, Gadafi, HDZ«. Protestniki so se nato napotili proti stanovanju podpredsednika hrvaškega sabora Vladimirja Šeksa, kjer so na ulice pozivali tudi njegove sosede. Pohod so zatem nadaljevali proti prostorom največje opozicijske stranke SDP, kjer so vzklikali »Izdali ste Hrvaško«, na koncu pa so pred štabom opozicijske HNS vzklikali »Nočemo niti vas«. Pohod so zaključili pred domovanjem notranjega ministra Tomislava Karamarka, kjer so zahtevali njegov odstop.

Proti vladi tudi na Reki


Protestniki so se nocoj zbrali tudi na Reki, kjer so z vzkliki »Jaco odidi« in »HDZ lopovi, okradli ste državo« protestirali pred prostori vladajoče stranke. Njihov gnev je bil usmerjen tudi proti opozicijski SDP, ki ji zamerijo predvsem molčečnost in neizražanje podpore s protestniki.

Za sredo so napovedani novi protivladni protesti, tokrat tudi v Vinkovcih, Pulju, Karlovcu