Hrvaško tožilstvo z novo preiskavo proti Sanaderju

Hrvaško državno tožilstvo in Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) sta proti nekdanjemu premierju Ivu Sanaderju, ki se trenutno nahaja v avstrijskem priporu, sprožila nov postopek.

Objavljeno
04. marec 2011 12.55
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Zagreb - Hrvaško državno tožilstvo je na svojih spletnih straneh objavilo, da je proti nekdanjemu premierju Ivu Sanaderju sprožilo še en postopek, in sicer zaradi provizije v višini dobrih 500.000 evrov, ki jo je leta 1995 menda dobil od avstrijske Hypo Alpe Adria Bank.

Kot pojasnjujejo, so na osnovi opravljenih preiskav in dokumentov, ki so jih hrvaškemu tožilstvu in Uskoku predali avstrijski kolegi, potrdili obstoj suma, da je Sanader storil kaznivo dejanje zlorabe položaja in oblasti. Sumijo ga sicer, da se je od jeseni 1994 do marca 1995, ko je bila Hrvaška v vojni in težko našla banke, pri katerih bi se kreditno zadolžila, kot namestnik tedanjega zunanjega ministra Mateja Granića dogovoril za izplačilo provizije v višini sedem milijonov avstrijskih šilingov (dobrih 500.000 evrov).

Kot poroča hrvaški Jutarnji list, tožilstvo Sanaderja obravnava kot vojnega dobičkarja. V skladu s hrvaško ustavo omenjeno kaznivo dejanje nikoli ne zastara.