Hrvatica zaradi neuspelega splava toži bolnišnico

Mlada Hrvatica se je zaradi selitve odločila za splav, nato pa po treh mesecih ugotovila, da je še vedno noseča. Od zagrebške bolnišnice zdaj zahteva visoko odškodnino za neuspeli splav.

Objavljeno
29. oktober 2009 13.42
Š. Ro.
Š. Ro.
Zagreb - Mlada Hrvatica je nekoč sanjala o življenju v Londonu in bila tik pred preselitvijo na Otok, ko je izvedela, da je noseča. V devetem tednu nosečnosti se je odločila za splav v zagrebški bolnišnici in se nato preselila v London, kjer se je zaposlila kot varuška.

Ker ji je nato tri mesece zaostajala menstruacija se je odpravila na pregled h ginekologu, ki pa ji je povedal, da je še vedno noseča. Kot poroča Večernji list, se je dekle, potem ko je drugič izvedelo za nosečnost, odpravilo nazaj v Zagreb. Še enkrat je v bolnišnici zahtevala splav, a so jo zdravniki zavrnili, saj bi z njim lahko močno ogrozili njeno zdravje ali celo življenje.

Splav sicer preživi le od 0,2 do 0,5 odstotka zarodkov, njen sin, danes že najstnik, se je po (ne)srečnem slučaju znašel med njimi. Kot je povedal predstojnik zagrebške bolnišnice Ivan Kuvačoć, je sicer uveljavljena praksa, da mora ženska po splavu po dveh tednih še na pregled, česar pa omenjena ni storila, saj je že bila na poti za svojimi sanjami v Londonu.

Mati vseeno zdaj od bolnišnice zahteva odškodnino v višini 2,4 milijona kun, predvsem za šok, ki ga je doživela ob tem, ko je izvedela, da je še vedno noseča, ter za strah, da je njeno dete med splavom utrpelo poškodbe. Primer je že sprožil številne razprave, v kolikšni meri je bolnišnica kriva za neuspeli splav in ali bo morala ženski plačati odškodnino. Pojavili so se tudi številni dvomi o moralnosti tožbe.

"Po splavu sem bila močno vznemirjena, pestile so me nočne more, zato mi je zdravnica predpisala apaurin. Želela sem živeti v Londonu, a z dojenčkom je to postalo nemogoče. Poleg tega me je močno skrbelo, da zaradi splava ne bi rodila zdravega in normalnega otroka," je na sodišču povedala mlada mati, ki je čez pet mesecev s carskim rezom v drugi bolnišnici rodila zdravega dečka.

Kot je še dejala, jo je oče otroka kmalu po porodu zapustil in odšel neznano kam. Ker ji ne plačuje nikakršne preživnine, bi denarna odškodnina močno pripomogla k boljšemu življenju njenega sina.