HRW Sirijo obtožil zločinov proti človečnosti

Organizacija za človekove pravice Arabsko ligo poziva, naj Sirijo izključi.

Objavljeno
11. november 2011 10.00
Posodobljeno
11. november 2011 10.09
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Damask − Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je sirsko vlado obtožila, da je v osmih mesecih zatiranja protirežimskih protestov storila zločine proti človečnosti. V poročilu, ki so ga objavili pred izrednim zasedanjem Arabske lige o razmerah v Siriji, HRW Arabsko ligo tudi poziva, naj Sirijo izključi, piše Slovenska tiskovna agencija.

Hkrati organizacija Arabsko ligo poziva, naj od Varnostnega sveta Združenih narodov zahteva sprejem embarga na orožje za Sirijo in sankcij proti odgovornim sirskim posameznikom ter napotitev Sirije pred Mednarodno kazensko sodišče.

Na podlagi pričevanj 110 žrtev in očividcev HRW navaja, da so sirske varnostne sile v mestu in istoimenski provinci Homs od srede aprila do konca avgusta ubile najmanj 587 civilistov, od drugega novembra, ko je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada na pobudo Arabske lige pristal na zaustavitev nasilja, pa so umrli še 104 ljudje. Več sto ljudi v Siriji še vedno pogrešajo, dodaja STA.

»Arabska liga mora predsedniku Asadu sporočiti, da ima kršitev dogovora posledice in da liga podpira dejavnosti VS ZN, s katerimi bi končali prelivanje krvi,« je v poročilu poudarila direktorica HRW za Bližnji vzhod Sarah Leah Whitson.

HRW ob tem še opozarja, da so v Siriji med protirežimskimi protesti aretirali na tisoče ljudi, med njimi tudi otroke, ženske in ostarele, ter jih izpostavili sistematičnemu mučenju, v večini spopadov pa so bili protestniki neoboroženi.