HTV: Blokirali premoženje HDZ

HTV je poudarila, da je z blokado premoženja »največja hrvaška stranka doživela nov udarec«.

Objavljeno
30. oktober 2011 18.22
Posodobljeno
30. oktober 2011 18.29
Glavna favorita sta HDZ in SDP
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Zagreb - Hrvaško državno tožilstvo je blokiralo premoženje HDZ, da bi državo na ta način finančno zavarovalo do konca preiskave ali sojenja proti vladajoči stranki zaradi korupcije, je po pisanju STA poročala Hrvaška televizija (HTV), ki se sklicuje na neuradne vire. Tožilstvo sumi, da je v črnih skladih HDZ končalo najmanj 32 milijonov kun (4,3 milijona evrov).

Kot je HTV neuradno izvedela, je zagrebško sodišče potrdilo zahtevo tožilstva za blokado premoženja HDZ - le tri dni po tem, ko je hrvaška premierka in predsednica HDZ Jadranka Kosor potrdila, da proti vladajoči strani zares poteka preiskava zaradi suma korupcije.

Kosorjeva je v četrtek na izredni novinarski konferenci sicer priznala, da gre za eno najhujših obdobij v zgodovini stranke, na vprašanje, ali so tudi blokirani računi in premoženje stranke, pa je novinarjem odgovorila le, naj opravijo svoje delo.

Spletni portal Index.hr je poročal, da je poslopje glavnega sedeža HDZ v Zagrebu zapečateno. HTV pa je poudarila, da je z blokado premoženja »največja hrvaška stranka doživela nov udarec«. Obtožbe proti vladajoči stranki se sicer vrstijo le nekaj več kot mesec dni pred parlamentarnimi volitvami 4. decembra, še povzema STA.

HDZ je prva politična stranka v novejši hrvaški zgodovini, proti kateri kot pravni osebi poteka preiskava. Gre za širitev preiskave v primeru oglaševalske agencije Fimi-media, preko katere naj bi črpali denar iz javnih podjetjih in ministrstev. Na ta način naj bi državni proračun oškodovali za več kot 13,5 milijonov evrov. Del denarja je domnevno končal v črnih skladih HDZ, del pa v žepih posameznikov.

Urad za boj proti korupciji in organiziranem kriminalu (Uskok) preiskuje financiranje stranke od leta 2003 do odstopa nekdanjega premiera Iva Sanaderja, 1. julija 2009. Poleg Sanaderja je med osumljenci za črne sklade in pranje denarja še nekaj bivših in sedanjih članov stranke. Kosorjeva ni med osumljenci, vendar pa preiskovalci obravnavajo financiranje njene predsedniške kampanje leta 2005.