Hu Jintao v Avstriji brez omembe čarobne paličice za evropske dolgove

Ob obisku kitajskega predsednika pri severnih sosedih mnogi nasprotujejo »prosjačenju« Evrope na Kitajskem.

Objavljeno
31. oktober 2011 14.49
Posodobljeno
31. oktober 2011 15.00
B. K., gospodarstvo
B. K., gospodarstvo
Berlin - Slaba novica za tiste, ki so upali, da bo Kitajska kot s čarobno paličico rešila težave zadolžene Evrope: kitajski predsednik Hu Jintao, pravkar na obisku v Avstriji, po srečanju z gostiteljem predsednikom Heinzom Fischerjem ni niti z besedico omenil morebitnega kitajskega denarja za evropski reševalni sklad EFSF, zato pa je izrazil prepričanje, »da Evropa poseduje modrost in sposobnost za premagovanje sedanjih težav«.

Direktor EFSF Klaus Regling je že v petek takoj po četrtkovem bruseljskem sporazumu evroobmočja pohitel v Peking, a tudi on vsaj v javnosti še ni poročal o kakšnih velikodušnih finančnih obljubah. Mogoče pa bodo kitajskega predsednika k pomoči vendarle prepričale lepote in zgodovinsko bogastvo evropskih držav?

V urniku večdnevnega obiska predsednika in njegove soproge v Avstriji so velike luknje, rezervirane za Salzburg in okolico, kar kaže, da Hu Jintaa, ki je sicer s seboj pripeljal tudi močno gospodarsko delegacijo, zelo zanima tudi
Mozartovo mesto in druge zgodovinske odlike Avstrije. Po drugi strani pa mu, če se hoče navduševati nad zgodovinskimi dosežki, ni treba potovati v tujino.

Številni demonstranti za človekove pravice, ki že od začetka spremljajo obisk kitajskega predsednika v Avstriji, tudi verjamejo, da bi moral Hu Jintao tudi za sedanje spremembe poskrbeti najprej doma, nasprotovanje »prosjačenju« Evrope na Kitajskem pa je vse glasnejše tudi v nekaterih evropskih državah in še posebej v Nemčiji.