Hu: Kitajska nima kolonialnih načrtov

Kitajski predsednik Hu Jintao je ob koncu dvodnevnega obiska v Južnoafriški republiki, zavrnil številne namige, da poskuša Peking z Afriko vzpostaviti neokolonialne vezi.

Objavljeno
07. februar 2007 15.17
Kitajski predsednik Hu Jintao
Pretoria - Kitajski predsednik Hu Jintao je ob koncu dvodnevnega obiska v Južnoafriški republiki, šesti postaji svoje turneje po skupno osmih afriških državah, zavrnil številne namige, da poskuša Peking z Afriko vzpostaviti neokolonialne vezi in se tako dokopati do ogromnih naravnih virov na tej najrevnejši celini na svetu.

Kot je drugi dan obiska v Pretorii poudaril Hu, želi Kitajska Afriki zgolj pomagati, da se upre "bogatim tiranom". "Kolonialne agresije in zatiranje s strani tujih sil", ki jih je v prejšnjem stoletju doživel kitajski narod, pomenijo, da ne bi Kitajska nikoli na ta način izražala svoje moči, je v govoru na Univerzi Pretoria zatrdil Hu.
"Zaradi trpljenja, ki ga je doživel, in boja, ki ga je vodil, kitajski narod najostreje nasprotuje kolonializmu, zatiranju in suženjstvu v vseh oblikah," je poudaril kitajski predsednik, pri tem pa mislil predvsem na japonsko okupacijo Kitajske v 30-ih in 40-ih letih prejšnjega stoletja. "Kitajska ni nikoli vsiljevala svoje volje drugim državam... Zagotovo ne bo nikoli storila česa, kar bi škodovalo Afriki in njenim prebivalcem," je še dodal.

Hujev gostitelj, južnoafriški predsednik Thabo Mbeki, je sicer že v torek izrazil prepričanje, da Kitajska "ne bo kopirala zgodovinskih kolonialnih gospodarskih odnosov, v katerih je Afrika služila kot vir surovin in trg za blago, proizvedeno v državah kolonizatorjev". Hu in Mbeki sta sicer na torkovem dvournem srečanju skupaj pohvalila odnos med njunima državama in ob tem podpisala vrsto sporazumov.

Hu je začel svojo turnejo po Afriki v Kamerunu, nadaljeval jo je v Liberiji, Sudanu, Zambiji in Namibiji, iz Južnoafriške republike pa bo odpotoval še v Mozambik in na Sejšele. Na vseh postajah svoje turneje je sklenil vrsto trgovinskih dogovorov, ki bodo kitajskemu cvetočemu gospodarstvu prinesli nujno potrebne surovine, obenem pa v obliki subvencij in posojil razdelil več sto milijonov dolarjev.