Hu pohvalil napredek Zambije

Kitajski predsednik Hu Jintao svojo turnejo po osmih afriških državah nadaljuje v Zambiji, kjer naj bi v okviru tridnevnega obiska utrdil gospodarske in trgovinske odnose med državama.

Objavljeno
03. februar 2007 18.34
Lusaka - Kitajski predsednik Hu Jintao svojo turnejo po osmih afriških državah nadaljuje v Zambiji, kjer naj bi v okviru tridnevnega obiska utrdil gospodarske in trgovinske odnose med državama. Ob prihodu v Zambijo je danes poudaril, da je država pod vodstvom predsednika Levyja Mwanawase v zadnjih letih zabeležila velik napredek v razvoju in oživitvi gospodarstva in igrala pomembno vlogo v Afriki in svetu.

Hu in Mwanawasa naj bi podpisala več sporazumov, po katerih naj bi Kitajska Zambiji v skladu z dogovorom na novembrskem vrhu Kitajska-Afrika namenila tri milijarde evrov pomoči. Kitajska je Zambiji tudi obljubila izgradnjo sodobnega stadiona v drugem največjem zambijskem mestu, kjer naj bi nogometaši trenirali za svetovno nogometno prvenstvo v Južnoafriški republiki leta 2010.

V Zambiji so pred obiskom kitajskega predsednika močno poostrili varnostne ukrepe, med drugim tudi zaradi načrtovanih protestov ob njegovem obisku. Številni Zambijci so namreč nezadovoljni s kitajskimi vlagatelji, ki jih je v zadnjem času vse več, saj jim očitajo prenizke plače, neupoštevanje osnovnih varnostnih standardov in "uvažanje" kitajske delovne sile na delovna mesta, ki so bila prvotno namenjena domačinom. Kitajska je v tej revni afriški državi pomembna vlagateljica predvsem na področju rudarstva, tekstilne industrije in gradbeništva.

Zambija je četrta postaja afriške turneje, v okviru katere je Hu že obiskal Kamerun, Liberijo in Sudan, na programu pa ima še obisk v Namibiji, Južnoafriški republiki, Mozambiku in na Sejšelih.