Huda kri zaradi tabel s cirilico

V Vukovarju, ki ima zaradi domovinske vojne poseben prostor v hrvaških srcih, so začeli nameščati dvojezične napise.

Objavljeno
02. september 2013 15.07
Cirilica Vukovar 020913 Vukovar, 02.09.2013 - Prosvjed Vukovaraca zbog postavljanje dvojezicnih ploca na zgrade drzavnih institucija
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb − V Vukovarju so postavili prvi napis v latinici­ in cirilici na poslopju tamkajšnje policije. Zatem je nekaj deset nasprotnikov uvedbe dvojezičnih napisov preprečilo, da bi postavili nove table še na stavbo države uprave.

Na prizorišče so prišli pripadniki posebnih policijskih enot. Protesti se nadaljujejo, protestniki napovedujejo, da bodo vztrajali, obtožujejo hrvaško vlado na čelu z Zoranom Milanovićem. Popoldne so s kladivom razbili vse nameščene table in lažje poškodovali eno od policistk. Nered se nadaljuje. Čeprav je bila postavitev dvojezičnih tabel (cirilica in latinica) predvidena šele za konec tega tedna, so bile table na stavbi policije v Vukovarju nameščene že danes zgodaj zjutraj.

Na stavbi upravne enote, kjer je bila predvidena postavitev, za zdaj dvojezične table še ni, saj se je pred njo zbralo več sto ljudi, ki protestirajo zoper namestitev. Nekaj Vukovarčank se je usedlo na cesto in blokiralo promet po osrednji mestni ulici, stotnija meščanov pa se je zbrala pred stavbo državne uprave v Vukovarju. Vodja urada državne uprave v Vukovarsko-sremski županiji Goran Bošnjak je dejal, da so postavljanje dvojezičnih napisov na poslopju državne uprave preložili zaradi protestnikov. Posebne policijske enote onemogočajo dostop do več državnih stavb v mestu.

Blokirano mesto

Šef odbora za ohranitev hrvaškega Vukovarja Tomislav Josić je za hrvaške medije izjavil, da »je tokratno zbiranje šele začetek, saj do petka ne bo mogel nihče več v Vukovar, še manj iz njega. Tokrat bomo mesto blokirali mi. Gre za slabo potezo vlade. Če si misli, da bo tako uresničevala svoje zakone, se hudo moti. Naša zahteva je, da Vukovar postane mesto posebnega pomena. Zahteva oziroma predlog pa je že nekaj časa na različnih odborih v saboru ...«

Srbska skupnost v Vukovarju je v začetku leta zahtevala uvedbo dvojezičnih napisov na podlagi ustavnega zakona o pravicah narodnih manjšin, ki to omogoča vsaki narodni manjšini, ki ima več kot tretjino pripadnikov v določeni lokalni samoupravi. Niso zahtevali takojšnje uvedbe, temveč dogovor s someščani hrvaške nacionalnosti. Hrvaška vlada je zaradi množičnih protestov, ki so potekali tudi v Zagrebu, kjer se je zbralo več kot dvajset tisoč protestnikov, za nekaj mesecev preložila uvedbo cirilice v Vukovarju, vendar hkrati napovedala, da bo vztrajala pri izvajanju zakonov.

Udbina kot zgled

Vlada se za zdaj še ni oglasila, vendar vse kaže, da miru v tem mestu, ki zaseda poseben položaj v srcih državljanov Hrvaške, še dolgo ne bo. Še več je pesimistov, ki napovedujejo veliko težav v prihajajočih mesecih. Zanimivo je, da so pred dnevi v Udbini, mestu, ki je dober streljaj oddaljeno od Knina, ki sicer slovi za »gnezdo« HDZ-ja, slovesno in brez težav namestili dvojezične napise na občinsko stavbo ter na stavbo kulturno-informacijskega središča.

Še najbolj zanimivo je, da je v Udbini, v primerjavi z Vukovarjem, kjer je politična igra več kot očitna, vse potekalo mirno in − dostojanstveno. In celo s »političnim blagoslovom HDZ«. Pravzaprav povsem v nasprotju s tem, kar se zdaj dogaja v Vukovarju. Neuspešen kandidat za predsednika HDZ in zdajšnji pomemben član opozicijske stranke v Liki Darko Milinović javno sporoča, tako kot navsezadnje večina politično ozaveščenih, da »je treba spoštovati pravice manjšin«. »Pa zakaj bi nam zdaj v Udbini nekdo iz Zagreba predaval o dvojezičnih napisih. V Udbini, dobrih 525 kilometrov oddaljeni od Vukovarja, skoraj ni brezposelnih, organi delujejo brez težav, odnosi med nacionalnostmi pa so na izjemni ravni,« je dodal Milinović.