Husein na vislice kot mučenik

Strmoglavljeni iraški predsednik Sadam Husein je dejal, da bo šel na vislice kot "žrtev" po dokončni razsodbi iraškega prizivnega sodišča. Huseinova stranka Baas obljublja maščevanje za usmrtitev.

Objavljeno
27. december 2006 15.15
Iraški predsednik Džalal Talabani
Bagdad/Washington - Strmoglavljeni iraški predsednik Sadam Husein je po razglasitvi smrtni kazni, ki jo je potrdilo iraško prizivno sodišče, dejal, da bo šel na vislice kot "žrtev", ob tem pa pozval Iračane, naj se poenotijo proti njihovim sovražnikom. Huseinova stranka Baas je danes zagrozila, da se bo maščevala, če bodo nekdanjega diktatorja usmrtili. Medtem pa je Bela hiša torkovo potrditev Huseinove obsodbe označila kot "mejnik" za Iračane.

Husein za mučeništvo

Husein je v pismu iraškemu narodu iz svoje zaporniške celice zapisal, da "žrtvuje sebe". "Če bog tako želi, me bo uvrstil med prave ljudi in mučenike," je še zapisal. Za prelivanje krvi v Iraku je v sporočilu, ki bi lahko bilo njegovo zadnje, okrivil svoje stare sovražnike ZDA in Iran.

"Za sovražnike vaše države, zavojevalce in Perzijce je bila vaša enota ovira med vami in tistimi, ki vam sedaj vladajo. Zato so med vas zasejali zagozdo sovraštva," je še zapisal Husein in se poslovil z besedami: "O verujoči ljudje, pozdravljam se od vas, ko gre moja duša usmiljenemu bogu. Naj živi Irak. Naj živi Palestina. Naj živi džihad in mudžahedini. Bog je velik."

Huseinova stranka obljublja povračilne ukrepe, Bela hiša si je oddahnila

Nekdanja v Iraku vladajoča stranka Baas pa je medtem zagrozila s povračilnimi ukrepi proti ameriškim interesom, če bodo Huseina usmrtili. "Baas in odpor sta se odločena maščevati, z vsemi sredstvi in kjerkoli, ZDA in njihovim interesom, če bodo zagrešili ta zločin," so zapisali na neki spletni strani. Ob tem so pojasnili, da bodo za Huseinovo usmrtitev krivili ameriško administracijo, ker so ZDA tiste, ki odločajo, in ne iraška marionetna vlada.

Bela hiša je potrditev smrtne obsodbe za Huseina že v torek označila kot "mejnik" za Iračane in sporočila, da je bil "tiran" podvržen poštenemu sojenju. "Potrditev obsodbe je mejnik za prizadevanja iraškega naroda, da bi vladavino tirana zamenjali za vladavino prava. Sadam je imel sojenje in pravne pravice, ki jih je sam odrekel Iračanom," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Scott Stanzel.

Odločitev iraškega prizivnega sodišča je dokončna

Odločitev iraškega prizivnega sodišča, ki je potrdilo smrtno kazen za nekdanjega iraškega voditelja Sadama Huseina za zločine proti človečnosti, je dokončna, zato ni potrebno, da jo potrdi iraški predsednik Džalal Talabani, je dejal Talabanijev tiskovni predstavnik Hiva Osman.

"Predsednikova potrditev ni potrebna. Odločitev sodišča je dokončna," je najprej dejal Osman. Kasneje pa je povedal, da Talabaniju morda ne bo potrebno potrditi smrtne kazni, kljub temu pa predsednik čaka na odločitev sodišča o tej zadevi. "Nekateri menijo, da ni potrebe po njegovi potrditvi. Še vedno čakamo na odločitev sodišča o tem, kako lahko izvedemo postopek," je dejal Osman.

Huseinovo smrtno kazen morajo še ratificirati

Iraški predstavniki so pred torkovo objavo odločitve prizivnega sodišča dejali, da morajo vsako odločitev za izvršitev smrtne kazni ratificirati Talabani in njegova dva podpredsednika. Talabani je za podpis izvršitve slednje pooblastil podpredsednika, ker sam nasprotuje smrtni kazni.

Iraško prizivno sodišče je v torek potrdilo smrtno kazen, ki jo je posebno iraško sodišče izreklo Huseinu zaradi zločinov proti človečnosti. V skladu z iraško zakonodajo naj bi Huseina usmrtili v roku 30 dni po potrjeni sodbi.