Husein pokopan v rojstni vasi Avjah

Usmrčenega nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina so zgodaj davi že pokopali v njegovi rojstni vasi Avjah pri Tikritu, potem ko so ga v soboto usmrtili z obešenjem.

Objavljeno
31. december 2006 18.20
Slika posnetka trupla iraškega strmoglavljenega predednika ruske televizije NTV
Tikrit - Usmrčenega nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina so zgodaj davi že pokopali v njegovi rojstni vasi Avjah pri Tikritu, potem ko so ga v soboto usmrtili z obešenjem zaradi zločinov proti človečnosti med njegovo vladavino. Kot je povedal eden od Huseinovih sorodnikov, so strmoglavljenega iraškega predsednika pokopali ob 4. uri zjutraj (ob 2. uri po srednjeevropskem času), pokopan pa je skupaj s svojima sinovoma Udajem in Kusajem, ki sta bila ubita v začetku vojne v Iraku julija 2003.

Pogreba iraškega predsednika, ki je bil v soboto usmrčen z obešanjem zaradi zločinov proti človečnosti med njegovo skoraj 25-letno vladavino, se je udeležilo več voditeljev njegovega plemena ter guverner province Salahadin, je še povedal Huseinov sorodnik. Dodal je še, da je pogreb potekal ob strogih varnostnih ukrepih in da je bilo pokopališče zaprto za javnost, "da se ne bi mogel nihče nepovabljeno udeležiti pogreba".

Ogorčenje in jeza v arabskem svetu

Po usmrtitvi strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huseina večina arabskih držav uradno še vedno molči, čeprav se med številnimi Arabci pojavlja ogorčenje in jeza. Še posebej, ker je bil Sadam Husein obešen ob začetku muslimanskega praznika žrtvovanja eid al adha.

V Savdski Arabiji se krepijo očitki, da je bil proces proti sunitskemu iraškemu predsedniku politično motiviran in da obtožbe proti njemu niso bile dovolj preiskane. Tovrstni očitki se vse bolj krepijo v svetih mestih Meka in Medina, kjer se je v teh dneh na hadžu zbralo več kot dva milijona romarjev.

Tudi v Kairu so bili kritični do usmrtitve iraškega diktatorja. Egiptovsko zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost močno kritiziralo izbiro trenutka usmrtitve Sadama Huseina, medtem ko so "čustva muslimanov na romanju namenjena odpuščanju".

Palestinsko vladajoče gibanje Hamas je usmrtitev Sadama Huseina označilo za "zločinski politični atentat". "Čas usmrtitve je bil načrtno izbran, da bi škodovali Arabcem in muslimanom," je v izjavi za javnost zapisal Hamas. Usmrtitev Sadama Huseina so kot "grozljiv zločin" obsodili tudi v palestinskem parlamentu. Palestinski predsednik Mahmud Abas in njegovo gibanje Fatah se še niso odzvali.

Na palestinskih območjih sicer poteka več žalnih slovesnosti za strmoglavljenim iraškim diktatorjem. Sadam Husein je med Palestinci namreč zapisan kot nacionalni junak, ker je leta 1991 med zalivsko vojno z raketami napadel Izrael.

Za Sadamom Huseinom žalujejo tudi v Libiji, kjer so v soboto razglasili tridnevno državno žalovanje za usmrčenim "vojnim ujetnikom Sadamom Huseinom". Zelene libijske zastave so spustili na pol droga, vsa napovedana slavja in slovesnosti pa so odpovedali.

Huseinova usmrtitev posneta

Celoten posnetek Huseinovega obešenja posnetega prek mobilnika je medtem že pristal na priljubljenih video straneh svetovnega medmrežja. Eden izmed prisotnih naj bi ob tem vzkliknil, da pustijo Sadama viseti vsaj tri minute. Tik pred odprtjem talne rešetke pa naj bi mu eden izmed rabljev celo zavpil: “Pojdi k vragu!”, Husein pa naj bi mu odvrnil: “Ti pojdi k vragu!”

Zasebna iraška televizija Biladi je včeraj predvajala posnetek, na katerem je videti truplo Huseina, prekrito z belo rjuho.

Pred tem so iraške televizije objavila 20-sekundni posnetek zadnjih trenutkov Huseina pred usmrtitvijo. 69-letni Husein je miren, videti je, kako govori rabljem v usnjenih kapucah, ko mu okoli vratu najprej ovijejo črno krpo, nanjo pa mu nadenejo vrv in ga usmerijo proti kovinskemu odru. Samega trenutka obešenja, ki v arabskem svetu velja za žalitev, na tem posnetku ni videti.

Husein ni želel nadeti kapuce

Iraški svetovalec za nacionalno varnost Muvafak al Rubaj, ki je bil eden od treh iraških visokih predstavnikov, ki so bile priče usmrtitvi, je medtem poudaril, da je bil Husein pred obešanjem miren in spokojen, pokazal pa je tudi pogum in se ni poskušal upirati. V rokah je držal sveto muslimansko knjigo Koran in izjavil, da bi jo rad poklonil osebi z imenom Bander. Rubaj ni pojasnil, kdo to je. Po navedbah prič ob usmrtitvi Sadam Husein sicer ni dovolil, da bi mu nadeli kapuco, njegova zadnje besede pa so bile "Bog je velik".

Sadam Husein, sicer sunit, je bil obsojen na smrt zaradi zločinov proti človečnosti v pokolu 148 šiitov v vasi Dudžail leta 1982. Usmrtili so ga samo štiri dni potem, ko je prizivno sodišče v torek potrdilo njegovo smrtno kazen, na katero ga je posebno sodišče v Bagdadu obsodilo 5. novembra.

Nadaljevanje (medverskega) nasilja

Irak je po usmrtitvi Sadama Huseina zajel nov val nasilja in v samo nekaj urah je bilo ubitih 77 ljudi, večinoma šiitov. Po napovedih nekaterih analitikov bi usmrtitev strmoglavljenega iraškega predsednika lahko še dodatno okrepila medversko nasilje med iraškimi šiiti in suniti.

Grško letalo na poti v New York zasilno pristalo na Irskem

Grško letalo, ki je bilo na poti iz New Yorka v grško prestolnico Atene, je moralo danes zaradi grožnje z bombo zaradi smrti nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina zasilno pristati na Irskem. Letalo letalske družbe Olympic Airlines je s 183 potniki na krovu in 12 člani posadke zasilno pristalo na letališču v kraju Shannon na zahodu Irske.

"Neznana storilca sta v angleščini z arabskim naglasom po telefonu sporočila, da je na letalu bomba in dejala, da je to 'za Sadama'," je pojasnil neimenovani predstavnik letalske družbe in dodal, da so na atenskem letališču davi prejeli dva tovrstna klica.

Po zasilnem pristanku v Shannonu so potnike letala airbus 340 odpeljali v hotel, letalo pa začeli natančno preiskovati, vendar policija ni odkrila ničesar, zato bo letalo nadaljevalo svojo pot.