Huseina bodo usmrtili rano v soboto

Nekdanji iraški predsednik Sadam Husein bo usmrčen še pred 6 uro zjutraj v soboto po bagdadskem času, oziroma pred 3 uro po evropskem času.

Objavljeno
30. december 2006 00.42
Sojenje nekdanjemu iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu
Aman/Bagdad/Helsinki - Nekdanji iraški predsednik Sadam Husein bo usmrčen še pred 6 uro zjutraj v soboto po bagdadskem času, oziroma pred 3 uro po evropskem času, je sporočil visoki predstavnik iraške vlade.

O času usmrtitve so se dogovorili ameriški in iraški predstavniki na medsebojnem srečanju, je povedal uradnik, ki se medijem ni želel predstaviti. Dodal je še, da bodo “Sadama predali tik pred usmrtitvijo”.

Odvetniki, ki zastopajo Sadama Huseina so zaporosili ameriškega sodnika, naj prepreči ameriški vojski, da bi slednje predale nekdanjega dikatorja sedanjim iraškim oblastem, ki ga nameravajo usmrtiti, je povedal predstavnik ameriškega pravosodnega ministrstva. Pravni zastopniki so vložili prošnjo za začasno prekinitev izvedbe smrtne obsodbe.

Sadam Husein je svojima bratoma, ki sta ga obiskala predal svoje osebne stvari, med njimi tudi oporoko. Nekdanjega iraškega predsednika sta hotela še zadnjič videti njegov pravni zastopnik Najeev al Nauimi ter Huseinova hčerka. Al Naumi je povedal, da je hčerka za očetom v Amanu jokala, ker je hotela biti z njim, toda njeni želji ni bilo mogoče ugoditi.

Iraški viri sporočajo, da bodo Huseina morali usmrtiti še pred zoro, ko se začne tradicionalni iraški verski praznik.
Dokument za izvedbo smrtne kazni, ki so ga uporabljala iraška sodišča med Huseinovo vladavino - nalog za usmrtitev -, po imenu "rdeča karta", bodo morali prinesti vodji zapora, v katerem bodo Sadama Huseina obesili.

Sadam Husein je bil obsojen na smrt zaradi pokola 148 šiitov iz vasi Dudžail leta 1982. Prizivno sodišče je potrdilo smrtno kazen, ki mora biti v skladu z iraško zakonodajo izvršena v 30 dneh. Iraško kazensko sodišče je v četrtek objavilo sodbo, v kateri je zavrnilo pritožbo in ukazalo izvršitev smrtne kazni, kar je prva faza postopka, ki se bo zaključil z obešanjem.

Svetovalec iraškega premiera Sami al Askari je povedal, da so pripravljeni tudi vsi papirji za usmrtitev strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huseina.

"Vsi dokumenti za izvršitev smrtne kazni so zbrani in nared," je dejal Sami al Askari, politični svetovalec iraškega premiera Nurija al Malikija. "Huseinu je ostalo še malo časa pred usmrtitvijo. Usmrtili ga bodo ali pred zoro v soboto ali po kurban bajramu," je dejal.

Husein še ni v iraških rokah

Ameriška vojska je Huseinovim odvetnikom po njihovih navedbah sporočila, da nekdanji predsednik ni več v njihovih rokah. Tiskovni predstavnik ameriške vojske, podpolkovnik Chris Garver, je predtem pojasnil, da so ZDA Huseina pravno gledano iraškim oblastem predale že pred letom dni, vendar so ga na prošnjo iraške vlade iz varnostnih razlogov zadržali v ameriškem vojaškem zaporu Camp Cropper. Do fizične predaje nekdanjega diktatorja pa naj bi prišlo tik pred njegovo usmrtitvijo.

Neimenovani vladni uradnik je medtem v Bagdadu dejal, da je smrtno obsodbo nad Huseinom podpisal iraški premier Nuri al Maliki. Povedal je tudi, da nekdanji predsednik še ni v rokah iraških oblasti. " Dobili ga bomo pred izvršitvijo kazni," je dejal. Smrtno kazen bi moral v skladu z iraško zakonodajo sicer podpisati iraški predsednik Džalal Talabani. Ker pa ta smrtni kazni nasprotuje, je bilo pričakovati, da bo odlok podpisal eden izmed podpredsednikov.

Kazen z obešenjem, na katero je sodišče v Bagdadu 5. novembra obsodilo Huseina, naj bi izvršili še pred koncem leta, je v četrtek poročalo več ameriških televizij, med drugim CNN, NBC, CBS in Fox News. Po navedbah Fox News pa si iraške oblasti prizadevajo, da bi bila usmrtitev Huseina izvršena čim prej.

Odvetniki in polbrata lahko obiščejo Huseina

Ameriška vojska v Iraku je pred tem Huseinovim odvetnikom dovolila, da "v prihodnjih dneh" obiščejo obsojenca, preden bo ta obešen. Že pred tem pa sta po navedbah Huseinovega odvetnika Badija Izata Arefa nekdanjega diktatorja v zaporu obiskala njegova dva polbrata.

Obisk Huseinovih polbratov pri zaporniku v ameriškem vojaškem zaporu Camp Cropper, kjer naj bi obsojenec predvidoma ostal vse do dneva usmrtitve, je potrdil tudi neimenovani visoki predstavnik iraškega obrambnega ministrstva, ki je povedal tudi, da je Husein polbratoma predal svojo oporoko.

Tiskovni predstavnik iraškega kazenskega sodišča Raed Džuhi pa je navedbe o obisku zapornika zanikal. Tiskovni predstavnik ameriške vojske, podpolkovnik Chris Garver, je medtem pojasnil, da so ZDA Huseina pravno gledano iraškim oblastem predale že pred letom dni, vendar so ga na prošnjo iraške vlade iz varnostnih razlogov zadržali v ameriškem zaporu. Ali so ga fizično že izročili Iračanom, Garver ni povedal. Neimenovani predstavnik iraške vlade pa je dejal, da Husein še ni v njihovih rokah. Ekipa Huseinovih odvetnikov je sicer potožila, da nima nobenih informacij o svoji stranki in o njegovi načrtovani usmrtitvi. "Nihče nam ni povedal, ali bo predsednik usmrčen jutri ali kdaj. V Iraku je vse mogoče," je potožil odvetnik Isam Gazaui.

Izredne razmere v Iraku

Iraške varnostne sile so v stanju visoke pripravljenosti zaradi morebitnega stopnjevanja sektaških trenj v pričakovanju usmrtitve nekdanjega diktatorja, je povedal general Abdel Karim Halaf z iraškega notranjega ministrstva. Medtem ko se številni Iračani veselijo "pravične kazni" za nekdanjega despota, namreč marsikateri pripadnik sunitske manjšine nanjo gleda z jezo in razočaranjem.

Kurdi niso navdušeni nad Huseinovo usmrtitvijo

Različna čustva prevevajo tudi Kurde, ki jim je nekdanji predsednik prizadel marsikatero krivico. Vendar tudi oni niso navdušeni nad usmrtitvijo Huseina še pred zaključkom sodnega procesa o operaciji Anfal, v katerem Huseina dolžijo zločina genocida. Iraški premier Nuri al Maliki pa je danes dejal, da po sodni potrditvi smrtne obsodbe slednje ni mogoče več preprečiti ter da bo izvršena brez odlašanja.

Maliki o pravičnosti usmrtitve Huseina

Iraški premier Nuri al Maliki izjavil, da tisti, ki nasprotujejo obešenju Huseina, s tem žalijo njegove številne žrtve. "Naše spoštovanje človekovih pravic nam narekuje, da ga usmrtimo, in pri izvrševanju sodbe ne bo nobene zamude ali revizije," so še sporočili iz al Malikijevega urada.

Nekdanji diktator je bil sicer po aretaciji pred tremi leti uradno predan iraškemu pravosodju, vendar je kljub temu ostal pod fizičnim nadzorom Američanov, in sicer v ameriškem vojaškem zaporu Camp Cropper nedaleč od bagdadskega letališča.

Sadam Husein je bil 5. novembra obsojen na smrt zaradi pokola 148 šiitov iz vasi Dudžail leta 1982. Prizivno sodišče je v torek potrdilo smrtno kazen, ki mora biti v skladu z iraško zakonodajo izvršena v 30 dneh. Iraško kazensko sodišče je v četrtek objavilo sodbo, v kateri je zavrnilo pritožbo in ukazalo izvršitev smrtne kazni, kar je prva faza postopka, ki se bo zaključil z obešanjem.

EU nasprotuje smrtni kazni za Huseina

Finsko predsedstvo Evropske unije je znova izrazilo nasprotovanje usmrtitvi nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina. "EU nasprotuje smrtni kazni in meni, da te ne bi smeli izvršiti tudi v tem primeru," je na novinarski konferenci v Helsinkih dejal finski zunanji minister Erkki Tuomioja.

Finsko predsedstvo EU, ki 1. januarja 2007 predaja krmilo povezave Nemčiji, je že 5. novembra pozvalo Irak, naj ne izvrši smrtne kazni nad Sadamom Huseinom. EU obsoja hude kršitve človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava, ki jih je izvajal režim Sadama Huseina, kljub temu pa vztraja pri neizvrševanju smrtne kazni, je pojasnilo.

Slovenija proti smrtni kazni za Huseina

Zunanje ministrstvo je danes ponovilo stališče Slovenije, da smrtna kazen nad strmoglavljenim iraškim predsednikom Sadamom Huseinom ne bi smela biti izvršena. Slovenija se namreč skupaj z ostalimi članicami EU dosledno zavzema za ukinitev smrtne kazni na globalni ravni, so povedali na MZZ.

MZZ je slednje sporočilo, potem ko je poslanec SD Aurelio Juri na zunanjega ministra Dimitrija Rupla naslovil pisno poslansko vprašanje glede stališča slovenske vlade oziroma zunanjega ministrstva do smrtne kazni za Huseina. " Smrtna kazen ni prava rešitev in ne bi smela biti izvršena," je na novinarski konferenci 6. novembra dejal zunanji minister Dimitrij Rupel, zunanje ministrstvo pa je danes sporočilo, da se stališče ministrstva do tega vprašanja ni spremenilo.

Poslanec SD Aurelio Juri je zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu danes posredoval pisno poslansko vprašanje, v katerem ga opozarja, da mineva že četrti dan, odkar je iraško prizivno sodišče potrdilo smrtno obsodbo za nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina, odziva slovenske vlade oziroma zunanjega ministrstva pa še ni. "Kaj še čakate?" ministra sprašuje Juri.