IAEA: Razmere v elektrarni so zelo dinamične

V japonski jedrski elektrarni Fukušima 1 je ponoči odjeknila še ena eksplozija, tokrat v reaktorju številka tri. Pri tem je bilo poškodovanih šest oseb. Medtem pristojni ne izključujejo možnosti, da bi v reaktorju številka dve lahko prišlo do taljenja sredice in s tem do uhajanja radioaktivnih snovi.

Objavljeno
14. marec 2011 06.57
R. T., Ma. Ja., Mo. Z., delo.si
R. T., Ma. Ja., Mo. Z., delo.si
Tokio - Eksplozija v reaktorju številka tri je odjeknila zaradi visoke koncentracije vodika. Zaradi nje se je močno stresla stavba, v kateri je reaktor, vendar pa po podatkih Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) zabojnik, ki ga obkroža, v eksploziji ni bil poškodovan.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano je dejal, da je možnost radioaktivnega sevanja po eksploziji v reaktorju številka tri majhna, le malo po eksploziji pa je japonski premier Naoto Kan sporočil, da je elektrarna še vedno v »zaskrbljujočem stanju«. Tehnično osebje v nuklearki si sicer še naprej prizadeva ohladiti oba premočno segreta reaktorja. Kot poroča japonska tiskovna agencija Jiji, se segrevata zato, ker je zatajil sistem hlajenja - najverjetneje je bil poškodovan med petkovim silovitim potresom in cunamijem.

IAEA: V Fukušimi ni znakov taljenja sredice

Medtem so predstavniki tokijskega elektropodjetja (Tepco) povedali, da so tudi reaktor številka dve, podobno kot že prej reaktorja številka ena in tri, začeli hladiti z morsko vodo, zaenkrat pa še ne vedo, ali so gorivne palice že prekrite. Če niso, namreč grozi pregrevanje reaktorja, kar lahko privede od taljenja sredice ter uhajanja radioaktivnih snovi. Tiskovni predstavnik japonske vlade pa je zatrdil, da ni verjetno, da bi v reaktorju številka dve prišlo do večje eksplozije.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) pa je sporočila, da ne kaže, da bi v japonski jedrski elektrarni Fukušima prišlo do taljenja sredice. Kot je po pisanju AFP ob tem dodal James Lyons, direktor oddelka za varnost jedrskih naprav pri agenciji, pa so razmere v elektrarni »zelo dinamične«.

V soboto je eksplozija odjeknila v reaktorju številka ena, pozneje pa so v njegovi okolici zaznali povečano radioaktivno sevanje. Z območja jedrske elektrarne Fukušima 1, ki leži približno 250 kilometrov severovzhodno od Tokia, so zato evakuirali približno 210.000 prebivalcev. Po uradnih podatkih so zaradi posledic radioaktivnega sevanja v bolnišnico prepeljali najmanj 22 ljudi.

Strokovnjaki zavračajo možnost, da bi se ponovila katastrofa iz Černobila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, saj so japonske jedrske elektrarne zgrajene po znatno višjih standardih in imajo precej strožje varnostne kriterije.

Posnetek druge eksplozije