IAEA še naprej nadzira iranski jedrski program

Iran je zanikal poročila, da ne namerava razkriti nobenih informacij o svojem jedrskem programu, in zatrdil, da bodo jedrski program nadaljevali pod nadzorom Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Objavljeno
31. marec 2007 18.10
Generalni direktor agencije IAEA Mohamed El Baradej odgovarja novinarjem
Teheran - Iran je danes zanikal poročila, da ne namerava razkriti nobenih informacij o svojem jedrskem programu, in zatrdil, da bodo jedrski program nadaljevali pod nadzorom Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). "Inšpekcije in sodelovanje se bo nadaljevalo brez sprememb ali prekinitve," je v pogovoru za iranski radio povedal iranski veleposlanik pri agenciji Ali Asgar Soltanieh.

Iranske jedrske aktivnosti pod nadzorom inšpektorjev

"Vse iranske jedrske aktivnosti, vključno z bogatenjem urana so pod nadzorom inšpektorjev IAEA in tu ni nobenega problema," je še poudaril Soltanieh, potem ko je Teheran po nedavnem sprejetju ostrejše resolucije Varnostnega sveta ZN o sankcijah omejil sodelovanje z agencijo, kar je Soltanieh uradno sporočil v četrtkovem pismu generalnemu direktorju IAEA Mohamedu El Baradeju.

V pismu je iranski veleposlanik poudaril, da mora Iran zavarovati svoje skrivnosti jedrskega programa, saj Izrael in ZDA "grozijo z uporabo sile in napadom na Iran ter so že večkrat opozorili, da je vojaška operacija ena od možnosti".

Iran je tako prekinil dogovor iz leta 2003, po katerem mora mednarodno agencijo nemudoma obvestiti o načrtih za gradnjo novih jedrskih reaktorjev ali za spreminjanje zmogljivosti obstoječih reaktorjev, o novih reaktorjih pa jo bo poslej obveščal šele šest mesecev pred pričetkom njihovega obratovanja.