IAEA: Stopnja radioaktivnosti je po podatkih japonskih služb padla

V japonski jedrski elektrarni Fukušima 1 je zjutraj po lokalnem času odjeknila nova eksplozija, tokrat v reaktorju številka dve. Kasneje je zagorelo tudi v četrtem reaktorju, iz tretjega so opazili uhajanje plina. Premier Naoto Kan je stanje v elektrarni označil za kritično. Agencija za jedrsko energijo pa medtem sporoča, da je stopnja radiokativnosti padla.

Objavljeno
15. marec 2011 09.43
Mo. Z., delo.si, G. P., znanost
Mo. Z., delo.si, G. P., znanost
Tokio - Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) na Dunaju je sporočila, da je po podatkih pristojnih japonskih služb stopnja radioaktivnosti v neposredni bližini jedrske elektrarne v Fukušimi padla. Doslej so pristojne oblasti sicer odredile dekontaminacijo za 23 okoliških prebivalcev. Iz elektrarne so evakuirali vse osebje, kar pa naj ne bi bilo nujno potrebno.

Danes zjutraj nova eksplozija

Zaradi eksplozij v japonski jedrski elektrarni Fukušima 1 se je stopnja radiokativnega sevanja v jutranjih urah v bližini reaktorjev povečala. Najmanj 70 tisoč iz 20 kilometrskega pasu so že evakuirali, Japonska pa je medtem za pomoč pri hlajenju reaktorjev že zaprosila ZDA.

Po novi eksploziji, tretji v zadnjih štirih dneh, tokrat v reaktorju številka dve, je japonska vlada opozorila, da je stopnja sevanja že nevarna za zdravje ljudi. Po podatkih japonskega elektropodjetja Tepco je ta za več kot osemkrat presegla dovoljeno letno stopnjo izpostavljenosti. BBC je poročal, da se je stopnja radiokativnega sevanja močno povečala tudi v 250 kilometrov oddaljenem Tokiu, a da ta (še) ni škodljiva za zdravje ljudi. Ljudje v prestolnici si že nabirajo zaloge hrane in najnujnejših potrebščin. 34-letna Mariko Kuvake je za agencijo AFP povedala: »Nakupujem, ker ne vem, ali bom v naslednjih dneh zaradi sevanja lahko še šla iz hiše.«

V upanju preprečiti najhujše

Japonski premier Naoto Kan je pozval vse tiste, ki se nahajajo v območju med 20 in 30 kilometri okoli nuklearke, da ostanejo v hišah in zaprejo okna. Poudaril je, da delavci nadaljujejo s hlajenjem reaktorjev in da skušajo preprečiti najhujše. Hkrati je predlagal ustanovitev posebne skupine, ki bi omogočila hitrejši pretok infomacij med vlado in podjetjem Tepco. Premier je namreč za ponedeljkovo eksplozijo menda izvedel šele uro po njej.

Šesta stopnja na sedemstopenjski lestvici

Betonski zadrževalni hram okoli drugega reaktorja jedrske elektrarne v Fukušimi, ki je bila poškodovana v potresu in cunamiju, ne tesni več, je pred odzivom IAEA sporočil vodja francoske uprave za jedrsko varnost Andre-Claude Lacoste. Ocenjuje, da je nesreča v japonski nuklearki dosegla šesto na sedemstopenjski mednarodni lestvici jedrskih dogodkov. Japonske oblasti so doslej ocenjevale, da je dogajanje v Fukušimi doseglo četrto stopnjo, in tudi danes po poročanju AFP stopnje niso zvišale.

Se lahko zgodi črni scenarij?

Slika katastrofe postaja vse jasnejša, potem ko je v petek Japonsko prizadel silovit potres devete stopnje po Richterjevi lestvici, ki mu je sledil še cunami. Razdrobljeno obalo na severovzhodu države je nato streslo najmanj 150 popotresnih sunkov. V jedrski elektrarni Fukušima 1 je v enem izmed reaktorjev dan po potresu odjeknila eksplozija. Zdaj že lahko zapišemo, da je elektrarna usodno poškodovana. Zaradi odpovedi hladilnega sistema so poškodovani najmanj trije reaktorji.

Po dostopnih podatkih ni prišlo do resne okvare v tako imenovanem vsebniku reaktorja. Kljub temu obstaja strah pred črnim scenarijem, po katerem bi taljenje sredice ob stiku z vodo lahko povzročilo parno eksplozijo in s tem izpust radiokativnih snovi v ozračje.

Kljub pomanjkanju podatkov pa nekateri jedrski strokovnjaki ocenjujejo, da v najslabšem primeru, ko bi se stalile sredice reaktorjev, lahko radioaktivni material uide iz reaktorjev le v neposredno okolico, nikakor pa ne v višje plasti ozračja, kot se je to zgodilo pred 25 leti po černobilski katastrofi.

Nuklearka v Fukušimi je bila zgrajena v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in z elektriko oskrbuje območji Tokia in Sendaija.