ICC se še vedno pogaja s Saifom al Islamom

Mednarodno kazensko sodišče se sinom pokojnega libijskega voditelja, Saifom al islamom, še vedno pogaja o pogojih predaje.

Objavljeno
02. november 2011 21.00
Posodobljeno
02. november 2011 21.04
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Haag − Kot je Varnostnemu svetu Združenih narodov pojasnil generalni tožilec Luis Moreno-Ocampo, je Mednarodno kazensko sodišče namreč dobilo nekaj vprašanj, ki se navezujejo na pogoje njegove morebitne predaje. Saif al Islam se namreč boji, da ga bodo izročili libijskemu Narodnemu prehodnemu svetu, Morena-Ocampoa pa po drugi strani skrbi, da ga bodo plačanci iz Libije pretihotapili v katero od držav, ki ga ne bo izročila. Po njegovih besedah sicer obstaja možnost, da bi nadzor nad primerom Saifa al Islama in nekdanjega vodje obveščevalne službe Abdulahom a Senussijem prevzele nove libijske oblasti.

Mednarodno kazensko sodišče je je naloge za aretacijo Saifa al Islama, njegovega očeta Moamerja Gadafija in al Senussija sicer izdalo 27. junija. Obtožili so jih, da so med poskusom zatrtja protirežimske vstaje ukazali zagrešiti vrsto zločinov proti človečnosti. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bi obtožbe proti Gadafiju bi lahko potem, ko bo sodišče dobilo uradni dokaz o njegovi smrti, sicer ovrgli.