ICG svari pred padcem afganistanske vlade

Do padca režima lahko po mnenju Mednarodne krizne skupine pride še zlasti, če predsedniške volitve ne bodo regularne.

Objavljeno
08. oktober 2012 20.10
TOPSHOTS-AFGHANISTAN-UNREST-DISABILITY
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kabul − Bruseljska Mednarodna krizna skupina (ICG) v danes objavljenem poročilu opozarja na možnost, da po odhodu sil zveze Nato iz Afganistana leta 2014 pride do padca režima v Kabulu, še zlasti, če predsedniške volitve ne bodo regularne, piše Slovenska tiskovna agencija.

Avtorica poročila, analitičarka ICG Candace Rondeaux ocenjuje, da utegnejo po kaosu na predsedniških in parlamentarnih volitvah leta 2009 oziroma 2010 tudi prihodnje volitve zaznamovati nepravilnosti. Poleg tega meni, da afganistanske varnostne sile niso pripravljene na prevzem nalog in bi se utegnile v primeru negotovosti okoli volitev zlomiti.

Ugotavlja tudi, da predsednika Hamida Karzaja bolj kot kar koli drugega zanima, kako bi ostal na oblasti, namesto da bi zagotovil kredibilnost političnega sistema in dolgoročno stabilnost države.

V skladu z ustavo bi se moral Karzaj po preteku drugega mandata sicer posloviti od oblasti, piše STA. Sam pravi, da bo to tudi storil, a mnogi se bojijo, da bo naredil vse, da bi zmagal kateri od njegovih zaveznik, po možnosti eden od bratov.

V poročilu tudi piše, da je zelo verjetno, da bo Karzaj v državi razglasil izredne razmere in si tako razširil pooblastila, to pa bi utegnilo privesti do padca države in celo državljanske vojne, zaključuje STA.