Identificirali napadalca na ameriško veleposlaništvo

Po navedbah medijev gre za 23-letnega Mevlida Jašarevića, sicer starega znanca policije.

Objavljeno
28. oktober 2011 16.30
Posodobljeno
28. oktober 2011 16.35
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Sarajevo − Moški, oborožen s puško kalašnikov, je okoli 16. ure začel streljati pred ameriškim veleposlaništvom v Sarajevu. Pri tem je bil po zadnjih podatkih hudo ranjen policist, ki so ga že prepeljali v bolnišnico.

Sarajevska policija je zaprla območje okoli veleposlaništva, ki leži v poslovnem, univerzitetnem in nakupovalnem središču prestolnice Bosne in Hercegovine. Po približno 30 minutah so napadalca, ki ga je sarajevski radio identificiral kot radikalnega islamista, ranili in aretirali. Policija je zanikala navedbe, da so ga ubili.

Član predsedstva BiH Bakir Izetbegović je napad obsodil in ga označil za teroristično dejanje. Izrazil je pričakovanje, da bodo pristojne službe hitro in učinkovito opravile preiskavo.

Mediji identificirali napadalca

Sarajevski mediji so napadalca identificirali kot 23-letnega Mevlida Jašarevića iz mesta Novi Pazar. Mladenič je menda pripadnik vahabitskega gibanja, ima pa tudi razmeroma obširno policijsko kartoteko. Leta 2005 so ga na Dunaju zaradi kraje 100.000 evrov obsodili na tri leta zapora, po odsluženi kazni pa so ga izgnali iz Avstrije.

Sarajevski mediji sicer poročajo, da je imel napadalec najmanj enega pomagača. Dnevni avaz, ki navaja neuradne informacije, celo piše, da so napad na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu načrtovali štirje moški. Enega je policija ubila, drugega ranila, dva pa menda še vedno iščejo. Po ameriškem veleposlaništvu so menda načrtovali napad še na britansko ambasado.

Poostrili varnost v Beogradu

Srbska policija je po incidentu v Sarajevu poostrila varnost v okolici ameriškega veleposlaništva v Beogradu. Sporočili so še, da so domnevnega napadalca aretirali že lani. Med obiskom ameriške veleposlanice Mary Warlick v pokrajini Sandžak so namreč odkrili, da je bil oborožen z nožem.