Ilolo spet na oblasti po vojaškem udaru

Mesec dni po vojaškem udaru na otoku Fidži je danes oblast v državi ponovno prevzel predsednik Ratu Josefa Iloilo.

Objavljeno
04. januar 2007 11.22
Predsednik Fidžija Ratu Josef Iloilo
Suva- Mesec dni po nekrvavem vojaškem udaru na otoku Fidži je danes oblast v državi ponovno prevzel predsednik Ratu Josefa Iloilo, je danes na novinarski konferenci v glavnem mestu Suva povedal vojaški poveljnik Voreqe Bainimarama. Bainimarama, ki je po decembrskem udaru prevzel vodenje države, razlogov za svojo odločitev ni navedel.

Iloilo je vojaški udar na začetku decembra podprl in na svoji spletni strani zapisal, da je vojska vlado strmoglavila v skladu z interesi naroda in ustave. Napovedal je zaprisego prehodne vlade, ki naj bi državo vodila do prihodnjih volitev, datum katerih pa še ni znan.
Decembrski udar je bil že četrti udar v tej državi v zadnjih dvajsetih letih. Bainimarama je strmoglavljenemu premieru Laiseniau Qaraseju predvsem očital, da podžiga nasprotja med etničnima skupinama na otoku.

Okoli 40 odstotkov skoraj milijonskega prebivalstva sestavljajo revni potomci indijskih delavcev, ki so jih na Fidži "uvozili", ko je bil ta še del britanskega imperija, več kot polovico pa potomci prvotnih prebivalcev Fidžija, ki imajo v lasti več kot 90 odstotkov zemlje. To so med državnim udarom leta 2000 podprli Qaraseja, ki takrat z oblasti odstranil Mahendro Chaudhryja, prvega etničnega Indijca na položaju premiera na Fidžiju.