Ima Berlusconi 
še večino v parlamentu?

Berlusconi je zagotovil, da bo vladal še naprej, češ da Italija razen njega tako ali tako nima nikogar, ki bi jo znal voditi.

Objavljeno
04. november 2011 19.04
Posodobljeno
04. november 2011 20.00
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim – Italija je sama zaprosila Mednarodni denarni sklad, naj nadzoruje uresničevanje njenih varčevalnih ukrepov in reformno zakonodajo. Tako je rimski vrh sporočil popoldne, potem ko je novico o nadzoru, ki je nekaj ur prej prišla iz Cannesa, najprej odločno zanikal kot natolcevanje.

Skoraj hkrati so v Cannesu in tudi v Rimu objavili, da je Italija zavrnila ponujeno posojilo Svetovne banke, iz Washingtona pa so kmalu sporočili, da česa takega Rimu ni nihče ponudil. V Večnem mestu se politični analitiki vsekakor bolj kot z resnicami ali triki iz Cannesa ukvarjajo s preštevanjem poslancev in z ugibanjem, ali ima premier Berlusconi sploh še dovolj poslancev za preživetje vlade.

V torek bodo v rimski poslanski zbornici še enkrat glasovali o finančnem obračunu. Poraz za en glas na prvem glasovanju je prejšnji mesec sprožil zadnje glasovanje o zaupnici, ki ga je Berlusconi preživel z nakupom glasov na nasprotni strani in s šestimi novimi člani vlade. Morebitni vnovični poraz bi lahko sprožil plaz.

Vladajočo stranko Ljudstvo svobode te dni zapuščajo nekateri dolgoletni in vplivni člani. Analitiki, ki spremljajo dogajanje v parlamentu, so danes trdili, da vladna koalicija nima več absolutne večine in da ob sedanjem razmerju sil ne bi preživela še enega glasovanja o zaupnici. Glasovanje proti Berlusconiju napovedujejo tudi muhasti radikalci, ki so Viteza rešili ob zadnji zaupnici.

Berlusconi je doslej v treh letih dobil 51 zaupnic. Rešil se je tudi tedaj, ko so mu izračunali gotov padec. Lani so ga zapustili najtrdnejši sodelavci iz bivše stranke Nacionalno zavezništvo s predsednikom parlamenta Gianfrancom Finijem na čelu. Prelomno je bilo glasovanje 14. decembra, ko si je Vitez v zadnjem trenutku »priskrbel« dovolj glasov, vlado pa podobno kot prejšnji mesec povečal za nove podministre in državne podtajnike.

Ali so parlamentarni poročevalci tokrat prav izračunali razmerje sil, bo jasno šele v torek, predsednik vlade pa je že iz Cannesa, kjer je sodeloval na zasedanju skupine G20, sporočil v Rim, da je izstopanje iz Ljudstva svobode izdaja, pa ne samo stranke, ampak tudi domovine.

Berlusconi: Ni hujšega!

Svojim sogovornikom v Cannesu je Berlusconi zagotovil, da bo vladal še naprej, Italija da razen njega tako ali tako nima nikogar, ki bi jo znal voditi. Hujše krize v Italiji ni zaznati, je zagotovil in dodal, da je to jasno videti v restavracijah, ki so še vedno polne.

Drugače je stanje v državi ocenil predsednik republike Giorgio Napolitano, ki je sodeloval na proslavah dneva oboroženih sil. Italija še nikoli ni doživljala tako hude krize kakor zdaj, je izjavil Napolitano in pozval vlado, naj jo vzame zares.

Tudi Napolitana je najbrž zmotilo, ker je Berlusconi pred tednom, ko je poslal v Bruselj pismo o namerah, zagotovil jasno zapisane varčevalne ukrepe že za ta teden, potem je rok v četrtek podaljšal za deset dni, danes pa se je popravil in rekel, da bodo varčevalni načrti nared prihodnji mesec.

Jutri bodo v Rimu na Trgu svetega Janeza, ki so ga prejšnji mesec razdejali skrajneži, zborovali privrženci največje opozicijske Demokratske stranke. Še vedno ni jasno, ali bodo prišli vsi Berlusconijevi nasprotniki, ali pa se bo še enkrat izkazalo, da se leva sredina in levica ne zmoreta dogovoriti niti o tem, da bi šli njuni voditelji skupaj na kavo.