Ime nove države bo - Južni Sudan

Ko bo mednarodna skupnost julija priznala najmlajšo državo na svetu, bo ta nosila ime Južni Sudan, je sporočil Pagan Amum, generalni sekretar nekdaj uporniškega Gibanja za osvoboditev sudanskega ljudstva (SPLM).

Objavljeno
15. februar 2011 22.34
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Džuba - Odločitev mora potrditi še južnosudanski parlament, ker pa SPLM v njem zaseda večino, to ne predstavlja velike ovire. Med drugimi predlogi za novo ime države sta bili še Republika Nil in Kuš.

Amum, ki je dejal, da je pred novo državo veliko izzivov, je danes izrazil globoko bolečino in žalost nad spopadi med uporniki in vojsko, ki so prejšnji teden terjali okoli 200 življenj. »Smo narod, ki se je ravnokar rodil - tako kot človeški otrok smo krhki, toda imamo potencial, da postanemo veliki,« je dejal.

Kot je pojasnil, se z vladajočo stranko na severu države že pogajajo o zadevah, ki jih morajo rešiti pred odcepitvijo, med drugim tudi o meji med bodočima sosedama, saj je približno petina meje sporne. Dodal je še, da z zdajšnjo delitvijo prihodkov iz nahajališč nafte na jugu države ne bodo nadaljevali, ampak bo jug severu plačal pristojbine za uporabo naftovodov na ozemlju bodoče sosede.