IMF omilil napovedi rasti in opozarja ZDA

Evrsko območje še ostaja na repu svetovne rasti; IMF mu za letos še napoveduje krčenje BDP za 0,4 odstotka.

Objavljeno
08. oktober 2013 22.11
IMF-ECONOMY/
Miha Jenko, Washington
Miha Jenko, Washington
Washington – Mednarodni denarni sklad (IMF) je pred bližnjo letno skupščino omilil napovedi svetovne gospodarske rasti, opozarja pa tudi na možne zelo hude posledice za svetovno gospodarstvo, če se proračunska blokada v ZDA ne bo kmalu končala.

IMF je omilil napovedi svetovne gospodarske rasti za letos (s 3,1 na 2,9 odstotka) in prihodnje leto (s 3,8 na 3,6 odstotka), glavni vzrok pa je ohlajanje gospodarstev na Kitajskem, v Rusiji, Indiji in Mehiki.  Vendar pa so med državami preceEvrsko območje še ostaja na repu svetovne rasti; IMF mu za letos še napoveduje krčenje BDP za 0,4 odstotka, za prihodnje leto pa že šibko enoodstotno gospodarsko rast.jšnje razlike: medtem ko jedrne evrske države z Nemčijo na čelu že okrevajo in kažejo več poslovnega optimizma, se države na evrskem južnem obrobju (med njih spada Slovenija, op. p.) še spopadajo s precejšnjimi težavami in padci BDP, saj samo z izvozom in povečanjem konkurenčnosti ne morejo nadomestiti skrčene domače potrošnje, je ob predstavitvi svetovnih gospodarskih napovedi (World Economic Outlook) povedal glavni ekonomist IMF Olivier Blanchard. V vsem evrskem območju pa je še veliko negotovosti glede resničnega stanja bančnih bilanc – zmanjšali naj bi jo z obljubljenimi pregledi bank.

IMF za letos napoveduje ZDA 1,6-, prihodnje leto pa že kar 2,6-odstotno gospodarsko rast, kar je precej več kot v evrskem območju. A hkrati opozarja na možne pogubne posledice, če se bo sedanja proračunska blokada nadaljevala še dlje časa in dovoljene ravni dolga ne bodo zvišali. To ima to lahko zelo resne posledice za mednarodne finančne trge, tudi v obliki nove svetovne recesije, je opozoril Blanchard. Svetovna ekonomija gre skozi novo tranzicijo. Označujeta jo počasno okrevanje razvitih držav, ki imajo še vedno veliko težav, in precejšnja upočasnitev rasti v razvijajočih se državah, tudi v državah BRIK, ki so bile prejšnja leta glavna lokomotiva svetovnega gospodarstva. Te države zdaj IMF poziva k strukturnim reformam: Kitajski priporoča, naj poveča domačo potrošnjo in več uvaža, Indiji in Braziliji pa svetuje, naj odpravita ovire za naložbe.

Po svetu javni in ponekod tudi zasebni dolg ostajata zelo visoka, fiskalna vzdržnost je negotova, zgradba svetovnega finančnega sistema je še v nastajanju, njena prihodnja trdnost in oblika pa še nista jasni. Tudi brezposelnost ostaja velika, in to so veliki svetovni izzivi za še mnogo let naprej: ne moremo reči, da bo svetovna ekonomija leta 2020 v tako dobrem položaju, kot je bila, denimo, v letih 2006 ali 2007, je poudaril prvi ekonomist IMF Blanchard.