Indeksi padajo, svetovno gospodarstvo se umirja

Že šesti mesec zapored pada indeks gospodarske rasti.

Objavljeno
14. november 2011 13.12
Posodobljeno
14. november 2011 15.10
Pujsek
P. J./STA
P. J./STA
PARIZ – Indeks vodilnih gospodarskih kazalnikov (CLI) za države članice OECD, ki predstavlja zgodnji znak morebitnih obratov v gospodarskih ciklih, se je septembra znižal že šesti mesec zapored in tako v večini velikih gospodarstev še bolj očitno kaže na umirjanje gospodarske dejavnosti. V območju evra in Aziji je zdrsnil pod dolgoletno povprečje.

Aktivnost še vedno upada

Indeks vodilnih gospodarskih kazalnikov predstavlja znak morebitnih obratov v gospodarskih ciklih oziroma prikazuje nihanja gospodarske dejavnosti okrog njene dolgoročne potencialne ravni. Naraščajoči CLI z vrednostmi nad 100 govori o konjunkturi, padajoči z vrednostmi nad 100 pa na obrat navzdol, medtem ko padajoče vrednosti indeksa pod 100 govorijo o upočasnjevanju gospodarske aktivnosti, naraščajoče vrednosti pod 100 pa o okrevanju.

Septembra je za članice Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), med katerimi je tudi Slovenija, znašal 100,4 točke. V primerjavi z avgustom je njegova vrednost upadla za 0,4 točke, v medletni primerjavi pa je bila nižja za 1,3 točke.

Zdrs pod povprečje

V območju evra in v petih velikih azijskih gospodarstvih (Kitajska, Indija, Japonska, Južna Koreja in Indonezija) je indeks zdrsnil pod dolgoletno povprečje. V območju evra je tako septembra obstal pri 99,1 točke, kar je 0,8 točke manj kot avgusta in 4,2 točke pod ravnijo iz lanskega septembra. V omenjenih petih velikih azijskih gospodarstvih pa je bil septembra pri 99 točkah, kar je 0,3 točke pod avgustovsko ravnijo in za 2,4 točke nižje kot septembra lani.

Med razvitimi gospodarstvi je bila vrednost kazalnika septembra najviše na Japonskem (101,6 točke), kar je sicer 0,4 točke pod avgustovsko ravnijo, a 0,5 točke nad vrednostjo iz septembra lani. Rast na letni ravni je indeks zabeležil tudi v ZDA (0,8 točke), a bil s 101,2 točke vseeno 0,3 točke nižji od avgusta

Skrb vzbujajoča dejstva

Najbolj se je vrednost indeksa na letni ravni septembra znižala v treh največjih evropskih gospodarstvih. V Nemčiji je z 99,1 točke v primerjavi z avgustom upadla za 1,3 točke, na letni ravni pa je bila 5,6 točke niže. Še nižja je vrednost indeksa v Italiji (97,5 točke; -1 točka; -5,9 točke). V Franciji je dosegla 98,6 točke (-0,7 točke; -4,1 točke).

Na Kitajskem se je vrednost prav tako ustavila pod dolgoletnim povprečjem, kar je še posebej skrb vzbujajoče glede na dejstvo, da je to drugo največje svetovno gospodarstvo motor globalne ekonomije. Z vrednostjo 99,8 točke je bil indeks za 1,5 točke pod ravnijo iz preteklega septembra.