Indija: četverico obsodili za brutalno posilstvo študentke

Četverici moških bodo kazen − grozi jim tudi smrt − po pričakovanjih izrekli jutri.

Objavljeno
10. september 2013 12.46
INDIA-RAPE-COURT-FILES
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

New Delhi − Sodišče v Indiji je naposled izreklo tudi sodbo četverici odraslih moških, obtoženih za brutalno posilstvo 23-letne študentke decembra lani v New Delhiju − spoznalo jih je za krive. Kazen jim bodo po pričakovanjih izrekli jutri.

Vsi štirje obtoženi, Mukesh Singh, Vinay Sharma, Akshay Thakur in Pawan Gupta, so sicer zanikali odgovornost za zločin, ki je pretresel Indijo, a sodišče jih je po predstavitvi dokazov in zaslišanju prič kljub temu spoznalo za krive skupinskega posilstva, uničevanja dokazov in umora nemočne žrtve, poroča tiskovna agencija AFP. Grozi jim smrtna kazen.

Obramba treh obtoženih je sicer že napovedala pritožbo, kot piše AFP pa to najverjetneje pomeni, da se bo primer vlekel še zelo dolgo. Indijska sodišča so namreč znana po svojem počasnem delovanju.

Sodišče je sicer že konec avgusta izreklo prvo kazen za grozovito posilstvo, in sicer je edinega mladoletnega obtoženca za zločin spoznalo za krivega posilstva in umora ter ga obsodilo na najvišjo zagroženo kazen − tri leta v prevzgojni ustanovi, pri čemer pa bo sodišče upoštevalo čas, ki ga je že preživel za zapahi. Petega obtoženca za napad, sicer domnevnega vodjo skupine, so že pred tedni naši mrtvega v zaporniški celici − menda je naredil samomor.

Primer brutalnega posilstva 23-letne študentke, ki je zaradi notranjih poškodb umrla potem, ko jo je 16. decembra skupinsko posililo in z jekleno palico napadlo šest moških, ki so pri tem grobo pretepli tudi njenega spremljevalca, nato pa oba vrgli iz avtobusa, je pretresel in razbesnel Indijo. Sprožil je tudi več tednov trajajoče in pogosto nasilne proteste, med katerimi so demonstranti zahtevali strožjo zakonodajo in smrtno kazen za napadalce.

Zaradi ogorčenja javnosti je indijski parlament sprejel novo zakonodajo za posiljevalce. Pred brutalnim napadom na študentko je namreč posiljevalcem v Indiji grozilo zgolj med sedem in deset let zapora, zdaj pa so oblasti podvojile minimalno kazen za skupinsko posilstvo, kot najhujšo pa so uvedle tudi smrtno kazen.