Indija in Pakistan podpisala jedrski sporazum

Zunanja ministra Indije in Pakistana sta dva dni po napadu na čezmejni vlak, v katerem je umrlo 68 ljudi, podpisala sporazum, s katerim bosta poskušala zmanjšati možnost nesreč z jedrskim orožjem.

Objavljeno
21. februar 2007 12.01
New Delhi - Indija in Pakistan sta danes podpisala sporazum, s katerim bosta poskušala zmanjšati možnost nesreč z jedrskim orožjem. Sprti južnoazijski jedrski sili sta sporazum podpisali po srečanju med zunanjima ministroma Pranabom Mukherjeejem in Huršidom Kasurijem v New Delhiju. Podrobnosti o tem, kako bo sporazum deloval v praksi, niso znane.

New Delhi in Islamabad sta v začetku leta že izmenjala seznama svojih jedrskih zmogljivosti. Prva zamisel o podpisu sporazuma o varnosti jedrskega orožja je bila sicer predstavljena že leta 1999, vendar so napetosti preprečile mirovna pogajanja, ki sta ju državi obnovili šele januarja 2004.

Napadi ne bodo ustavili mirovnega procesa

Indija in Pakistan sta maja 1998 izvedla jedrska poskusa, zaradi česar je mednarodna skupnosti proti obema uvedla sankcije. Državi sta že desetletja v sporu zaradi pokrajine Kašmir, ki je bila razlog za dve od treh vojn, v kateri sta se zapletli od neodvisnosti leta 1947.

Indija in Pakistan sta jedrski sporazum podpisala le dva dni po napadu na čezmejni vlak, v katerem je bilo ubitih 68 ljudi. Zaradi podobnih napadov je v preteklosti mirovni proces večkrat zastal, tokrat pa sta New Delhi in Islamabad izrazila odločenost, da bosta nadaljevala pogajanja.