Indija uspešno preizkusila medcelinsko balistično raketo

Raketa lahko nosi enotonsko jedrsko konico, njen domet pa znaša 5000 kilometrov.

Objavljeno
15. september 2013 15.27
Indija je preizkusila raketo srednjega dosega agni III
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
New Delhi - Indija je danes že drugič uspešno testirala medcelinsko balistično raketo Agni V, ki lahko nosi jedrsko konico, in načrtuje njeno serijsko proizvodnjo po nadaljnjih testih, so sporočile indijske obrambne oblasti. Pred serijsko proizvodnjo naj bi izvedli še štiri ali pet preizkusov.

Raketo so izstrelili danes zjutraj po lokalnem času iz testnega območja na otoku Wheller ob obali indijske zvezne države Orissa na vzhodu države, je povedal predstavnik indijske organizacije za obrambne raziskave in razvoj DRDO pri obrambnem ministrstvu Ravi Gupta.

Raketa je svojo tarčo v Indijskem oceanu zadela v 20 minutah. Pri testu so bili doseženi vsi zastavljeni cilji," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Gupta.

17 metrov dolga in dva metra široka raketa, ki jo je razvila DRDO, lahko nosi jedrsko konico s težo več kot eno tono, ima pa domet 5000 kilometrov.

Gupta je še povedal, da bodo izvedli še štiri ali pet testov, prvega bi lahko izvedli že v roku dveh ali treh mesece. Nato pa bi lahko sledila serijska proizvodnja raket in raba s strani indijskih oboroženih sil.

Agni V so prvič testirali aprila lani.

Medtem ko je Indija rakete krajšega dometa Agni I in II v glavnem razvila z mislimi pri sosednjem Pakistanu, kasnejše inačice te rakete z daljšim dometom kažejo na prenos pozornosti na Kitajsko, menijo analitiki.

Indija in Kitajska, ki imata obe več kot milijardo prebivalcev, nimata najbolj umirjenih odnosov, značilno zanju pa je tudi medsebojno nezaupanje po kratki a krvavi mejni vojni leta 1962, navaja francoska tiskovna agencija AFP.