Indijska policija na sledi napadalcema?

Indijska policija je objavila sliki dveh moških, ki sta zapustila vlak pred eksplozijo, ki je terjala 68 življenj. Vladi Indije in Pakistana bosta kljub napadu nadaljevali z mirovnimi pogovori.

Objavljeno
20. februar 2007 13.56
New Delhi - Indijska policija je objavila sliki dveh moških, ki sta pred nedeljsko nočno eksplozijo na vlaku med Indijo in Pakistanom, vlak zapustila. Iščejo dva moška, ki sta vlak na progi Delhi-Lahore zapustila 15 minut preden je v dveh vagonih izbruhnila eksplozija, ki je povzročila požar, v katerem je umrlo 68 potnikov.

Pakistanski zunanji minister Huršid Kasuri, je povedal, da napadi, ki so časovno usklajeni z njegovim obiskom v New Delhiju, kjer bo sicer ta teden v skladu z načrti potekal šesti krog pogajanj v okviru skupne indijsko-pakistanske komisije, ne bodo vplivali na nadaljevanje mirovnih pogovorov z Indijo. “ Vladi Indije in Pakistana ne bosta dovolili storilcem tega incidenta, da bi dosegli zastavljen cilj,” je dejal Kusuri in dodal, da bo napad namesto tega “pospešil mirovni proces”, poroča britanski BBC.

Zaslišujejo tudi opitega pakistanskega potnika

Morebitna storilca napada sta na omenjeni vlak vstopila v nedeljo zvečer v New Delhiju. S sprevodnikom sta začela prepir o tem, da sta na napačnem vlaku in zato jima je dovolil, da izskočita z vlaka, ko je ta 15 minut pred eksplozijama upočasnil vožnjo.

Sicer pa indijski preiskovalci v zvezi z napadom zaslišujejo tudi nekega pakistanskega potnika. "Našli smo ga v pijanem stanju in ga sedaj zaslišujemo. Toda njegove izjave so bile nedosledne in zaenkrat še nismo prišli do nobenih zaključkov," je povedal visoka predstavnica policije v indijski zvezni državi Haryana Bharti Arora. Šlo naj bi za moškega po imenu Usman Mohamed iz pakistanskega Karačija.

Indija in Pakistan tokrat brez medsebojnega obtoževanja

Indija in Pakistan pa sta odločena, da napad ne bo ustavil mirovnega procesa. Pakistanski zunanji minister je tako zatrdil, da se ne bo pustil prestrašiti, in da bo še danes prispel v indijsko prestolnico, kjer se bodo v sredo začeli dvodnevni pogovori. Kasuri bo na pogajanjih vodil pakistansko delegacijo, indijski zunanji minister Pranab Mukherjee, ki je januarja obiskal Pakistan, pa indijsko.

Komentatorji v obeh državah poudarjajo, da smo priča novi zrelosti v odnosih med državama, saj so se njuni predstavniki vzdržali medsebojnega obtoževanja in so se ponovno zavezali dialogu. Indija za napad ni nemudoma obtožila islamskih skrajnežev iz Pakistana, kot je to storila po vsakem terorističnem napadu doslej, pakistanski predsednik Pervez Mušaraf pa je zatrdil, da "ne bodo dovolili, da bi elementi, ki želijo sabotirati mirovni proces, uspeli v svojih zlobnih namenih".

Velesile napad obsodile

Jedrski sosedi sta mirovni proces začeli leta 2004. Od takrat sta ponovno vzpostavili prometne povezave, a dosegli le malo napredka pri osrednjem vprašanju sporne razdeljene pokrajine Kašmir, ki si jo obe lastita v celoti. Indija obtožuje Pakistan, da uri in oborožuje islamske skupine, ki se borijo proti indijskim oblastem v Kašmirju in katerih napadi so od leta 1989 zahtevali 44.000 življenj.

Napade so v ponedeljek med drugim ostro obsodili nemško predsedstvo Evropske unije, Združeni narodi in ZDA. "Noben razlog ne more opravičiti tega strašnega napada, storilce pa je treba pripeljati pred roko pravice," so sporočili iz urada generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona. Obenem so pozdravili odločenost držav, da nadaljujeta mirovni proces. ZDA pa so sporočile, da "tovrstna dejanja le še dodatno krepijo odločenost ljudi z dobrimi nameni, da premagajo terorizem in dosežejo mir".