Indijski časnik o Sloveniji: Slovenija kliče Bollywood!

Po obisku indijskih filmarjev so se o naši deželi razpisali pri Times of India.

Objavljeno
26. september 2012 22.48
Slovenija, Postojna, 02.09.2012. Snemanje Bollywoodskega filma v Postonjski jami. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Staš Ivanc, Panorama
Staš Ivanc, Panorama
»Zdaj Slovenija kliče Bollywood.« Švicarske Alpe, škotsko višavje, britanski dvorci in španske plaže – te sapo jemajoče evropske turistične destinacije že dolgo navdušujejo indijske filmarje. Vstopite v Slovenijo, drobceno deželo v srednji Evropi, ki je bila pravkar deležna pozornosti čezmorske odprave iz Bollywooda.

S takšnimi besedami se začne članek v časniku The Times of India, največjem indijskem dnevnem časopisu v angleškem jeziku, ki ga natisnejo v 3,5-milijonski nakladi, s čimer se uvršča na osmo mesto dnevnikov z največjo naklado na svetu. Vsak dan ga prebere 7,5 milijona Indijcev, sam časnik pa ima zavidanja vredno zgodovino, saj so ga še pod imenom The Bombay Times and Journal of Commerce ustanovili že davnega leta 1838. Zdaj spada pod okrilje skupine Times, največje medijske družbe v Indiji.

Poleti se je v Sloveniji namreč snemal film Vodja (Najak). To ne bi bilo nič takšnega, če ne bi šlo za veliko filmsko ekipo iz Indije, ki je v Piranu, Postojnski jami, na Bledu in v Ljubljani snemala bodočo bollywoodsko uspešnico, saj veste, takšno z ljubezensko zgodbo, srce parajočim zapletom, petjem in plesom – ter s srečnim koncem. O tem smo v Delu že izčrpno pisali, zdaj pa o Sloveniji pišejo v Indiji.

In v indijskem Timesu našo deželo označijo kar za »dragulj Jadrana«, kjer je ekipa pod vodstvom režiserja V. V. Vinajaka snemala (dobesedno) sanjske prizore v najlepših slovenskih krajih. Avtor članka je navdušeno opisal Postojnsko jamo, srednjeveški obmorski Piran in alpsko letovišče Bled, ki so jih bollywoodski filmarji uporabili kot prizorišča prizorov iz sanj glavne junakinje. Kakor je zapisal Times, ki je zgodbo povzel po indijski tiskovni agenciji IANS, je prvo klapo »udaril« kar ljubljanski župan Zoran Janković.

»To je prvi indijski film, ki so ga snemali v Sloveniji. V primeru Nayaka so bile lokalne oblasti zelo odprte, tako da je pridobivanje dovoljenj za snemanje potekalo zelo gladko,« časnik citira indijskega veleposlanika v Sloveniji Jayakarja Jeroma. »Moja vrata so odprta za vse Indijce. In pripravljen sem trkati na vrata slovenskih lokalnih oblasti, če bo to v interesu indijskih filmarjev, poslovnežev in državljanov,« je še dodal. Po njegovih besedah bi lahko lepota dežele, njena povezanost, odprtost in cenovna ugodnost privlačile tudi druge filmarje iz Indije.

Indijski bralci so si lahko prebrali tudi izjave blejskega župana Janeza Fajfarja, ki je izrazil zadovoljstvo nad tem, da je Indija končno odkrila Slovenijo, in predstavnice Slovenske turistične organizacije (STO) Maše Puklavec, ki je poudarila privlačnost slovenske narave: »Kamor koli se obrneš, je vse zeleno. Kamor koli greš, se pokrajina hitro spreminja, kar daje veliko priložnosti za snemanje.«

Omenili so tudi projektnega koordinatorja pri ljubljanskem Kongresnoturističnem uradu Jana Oršiča, ki je poudaril, da je velika prednost Slovenije prav njena raznolikost na kratkih razdaljah: »Slovenija je varna, spada v schengenski vizumski režim, ponuja veliko za denar in je pristna. Najpomembneje pa je, da je znanje angleščine zelo dobro in razširjeno.«

Torej: bollywoodarji, pa tudi vsi drugi indijski turisti, vabljeni v Slovenijo!