Indijsko višje sodišče potrdilo smrtno kazen za napadalca iz Mumbaja

Višje sodišče v Mumbaju je danes potrdilo smrtno kazen za edinega preživelega napadalca v terorističnem napadu v tem indijskem mestu novembra 2008, v katerem je umrlo 166 ljudi. Mohamed Adžmal Kasab je bil maja lani obsojen na smrt z obešanjem med drugim zaradi množičnega umora in terorizma.

Objavljeno
21. februar 2011 10.24
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Mumbai - Pakistanec Adžmal Kasab je skupaj s še devetimi napadalci, ki naj bi pripadali islamistični skupini Laškar-e-Taiba s sedežem v Pakistanu, konec novembra 2008 v Mumbaju zadrževal talce med drugim v dveh luksuznih hotelih. Med tridnevnim morilskih pohodom v finančni metropoli Indije je bilo ubitih 166 ljudi, med njimi tudi 26 tujcev, več kot 300 pa ranjenih, piše slovenska tiskovna agencija STA.

Sodnika višjega sodišča v Mumbaju sta danes tudi zavrnila pritožbo Adžmala Kasaba na odločitev posebnega sodišča s 6. maja lani, ki ga je spoznalo za krivega v skoraj vseh od 86 točk obtožnice.

Kasab ima po pisanju STA v skladu z indijskimi zakoni možnost, da se na razsodbo na smrt pritoži še na vrhovno sodišče v New Delhiju. Če bodo tudi sodniki vrhovnega sodišča potrdili razsodbo, se lahko Pakistanec s prošnjo za pomilostitev obrne le še na indijskega predsednika.