Indonezijo in Kitajsko stresla močna potresa

Vzhod Indonezije je danes stresel močan podvodni potres, ki je po podatkih ameriškega geološkega centra dosegel moč 6,8 stopnje po Richterjevi lestvici, o potresu 6,2 stopnje po Richterjevi lestvici pa poročajo tudi s severozahoda Kitajske.

Objavljeno
28. avgust 2009 10.56
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Džakarta/Peking - Vzhod Indonezije je danes stresel močan podvodni potres, ki je po podatkih ameriškega geološkega centra dosegel moč 6,8 stopnje po Richterjevi lestvici, a je imel epicenter pregloboko, da bi lahko sprožil cunami. O potresu 6,2 stopnje po Richterjevi lestvici pa poročajo tudi s severozahoda Kitajske, kjer že ocenjujejo morebitno škodo v rudnikih.

Epicenter potresa, katerega moč je indonezijska agencija sicer ocenila na 6,9 stopnje po Richterjevi lestvici, je bil 200 kilometrov stran od obalnega mesta Baubau na indonezijskem otoku Sulawesi. Namerili so ga na globini okoli 600 kilometrov, je še sporočil ameriški center.

 

S centra za opozarjanje pred cunamiji na območju Tihega oceana so sporočili, da je bil potres pregloboko pod površino zemlje, da bi lahko sprožil cunami. Tresljaje naj bi kljub temu čutili prebivalci vseh okoliških otokov, tudi na Vzhodnem Timorju. O škodi in žrtvah ne poročajo.

 

Nekoliko šibkejši potres je danes stresel tudi severozahod Kitajske, od kjer zaenkrat prav tako ne poročajo o žrtvah ali gmotni škodi. Epicenter potresa je bil 165 kilometrov severovzhodno od mesta Golmud v provinci Qinghai, so sporočili z ameriškega geološkega centra.

 

Potres se je sprožil na globini desetih kilometrov, sledil pa mu je še popotresni sunek z močjo 5,6 stopnje po Richterjevi lestvici.

 

Območje ime sicer razvito rudarsko industrijo, zaradi česar so lokalne oblasti zaskrbljene, da je ob potresu utrpelo škodo območje rudnikov in tamkajšnja infrastruktura in že preverjajo razmere.