Indonezijski delavci stavkajo

Po pisanju časnika Jakarta Globe se bo stavki pridružilo 2,8 milijona delavcev. Samo v Džakarti je zaprtih 800 tovarn.

Objavljeno
03. oktober 2012 10.49
Posodobljeno
03. oktober 2012 11.30
INDONESIA-ECONOMY-LABOUR-PROTEST
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Džakarta - Indonezijski svet delavcev (MPBI) je včeraj sporočil, da bodo danes po državi masovni protesti proti politiki zaposlovanja, ki je privedla do nevzdržnih razmer za delavce. Predsednik MPBI Said Ikbal je po pisanju časnika Jakarta Globe povedal, da problemi nastajajo, ko podjetja za določena dela najemajo delavce od drugod. Ti so potem podvrženi slabšim delovnim pogojem in nizkemu plačilu.

Po pisanju indonezijskega časnika bo danes samo v prestolnici zaprtih najmanj 800 tovarn. Po pričakovanjih se bo stavki pridružilo 2,8 milijona ljudi iz 21 različnih okrožij in iz 80 različnih industrijskih con po državi.

»Sem v središču industrijske cone v Džakarti, kjer je praktično zaprtih 800 tovarn. Ljudje so na ulicah s transparenti,« je poročala dolgoletna dopisnica Al Džazire Stepp Vaessen. Delavci se po trditvah dopisnice pritožujejo nad nizkim plačilom, zagotovljenih pa tudi nimajo ne nobenih osnovnih delavskih pravic.

Indonezijski minister za industrijo M.S. Hidayat je predstavnike delavcev včeraj pozval k dialogu in opozoril, da bi protesti lahko »škodovali nacionalni prozvodnji«. Hidayat je tudi poudaril, da so sindikati vabljeni na pogovore, kjer lahko pojasnijo svoje zahteve. Ni treba, da grejo zato na ulice, je še dejal minister.