Inšpekcija ZN konec meseca odhaja v Iran

Mohamed El Baradej je sporočil, da so bodo mednarodni opazovalci ZN 25 oktobra odpotovali v Iran, kjer si bodo ogledali pred kratkim odkrito infrastrukturo, domnevno namenjeno bogatenju urana.

Objavljeno
04. oktober 2009 13.42
An.B.
An.B.
Teheran - Vodja jedrskih opazovalcev pri Združenih narodih Mohamed El Baradej je sporočil, da so bodo mednarodni opazovalci 25 oktobra odpotovali v Iran, kjer si bodo ogledali pred kratkim odkrito infrastrukturo, domnevno namenjeno bogatenju urana. Baradej je po srečanju z iranskim vodjo za jedrsko energijo Akbarjem Salehijem povedal, da od Irana pričakuje kar se da transparentno sodelovanje. "Zdi se, da iranski odnos iz nasprotovanja prehaja v sodelovanje," je po srečanju dejal nobelov nagrajenec El Baradej

Obenem je El Baradej med obiskom v Iranu, kamor je prispel v soboto, dejal, da ostajajo skrbi glede rabe iranske jedrske tehnologije v prihodnosti. "Gre za vprašanje graditve zaupanja in zato imamo sedaj šeststranske pogovore," je na skupni novinarski konferenci s Salehijem dejal prvi mož IAEA.

El Baradejev obisk Irana prihaja v času, ko je časopis New York Times citiral sicer zaupno poročilo Mednarodne agencije za jedrsko varnost (IAEA), ki pravi, da bi Iran lahko imel potrebno znanje za izdelavo jedrskega orožja. Združene države Amerike zato pričakujejo "neoviran dostop" do infrastrukture v bližini mesta Qom. Uradni Teheran vseskozi zanika zahodne navedbe, da razvija jedrsko orožje.

El Baradej se je sestal tudi z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, podrobnosti sestanka pa ni želel komentirati.