Inšpektorji IAEA odpotovali v Iran

Predsednik iranskega parlamenta Ali Laridžani se je danes z neodobravanjem odzval na načrte glede bogatenja iranskega urana v tujini, o katerih so se dogovorili na Dunaju.

Objavljeno
24. oktober 2009 19.50
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Teheran/Dunaj - Predsednik iranskega parlamenta Ali Laridžani se je danes z neodobravanjem odzval na načrte glede bogatenja iranskega urana v tujini, o katerih so se dogovorili na Dunaju. Z avstrijske prestolnice je sicer danes odpotovala skupina štirih inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Kot so poročali iranski državni mediji, je Laridžani med drugim dejal, da Iran ne bi smel biti omejen samo na izmenjavo lastnega urana z visoko obogatenim uranom, pač pa bi mu morali tudi dovoliti ločene nakupe. Hkrati je še menil, da drža strani, ki so sodelovale pri dogovoru, ki so ga dosegli na Dunaju, govori v prid temu, da bi lahko prišlo do prevar.

Predlog, ki je v osnovi nastal v Iranu, naj bi predvideval, da bi 3,5-odstotno obogateni uran iz Natanca v osrednjem Iranu obogatili na 20-odstotno stopnjo v Rusiji, v sodelovanju z ZDA in Francijo. 20-odstotno obogateni uran naj bi nato uporabljali v reaktorju v Teheranu, ki je osnovni raziskovalni reaktor za izdelavo medicinskih izotopov.

Cilj IAEA je z omenjenim dogovorom razrahljati dolgotrajne napetosti med Zahodom in Teheranom glede iranskega jedrskega programa, za katerega se mednarodna skupnost boji, da je namenjen razvoju jedrskega orožja, medtem ko Teheran trdi, da je namenjen izključno miroljubni uporabi jedrske energije.

Štirje inšpektorji IAEA pa so danes z Dunaja odpotovali v Iran, kjer naj bi v nedeljo obiskali nov iranski objekt za bogatenje urana v bližini mesta Kom. Iranske oblasti so obstoj novega jedrskega objekta priznale šele, ko so novogradnjo odkrile tudi zahodne tajne službe. Po navedbah medijev naj bi inšpektorji v državi ostali tri dni.