Inšpektorji IAEA pregledujejo sporni jedrski objekt v Iranu

Skupina štirih inšpektorjev IAEA, ki so ponoči prispeli v Iran, je danes obiskala na novo razkriti iranski objekt za bogatenje urana v bližini mesta Kom, katerega obstoj je Teheran priznal šele, ko so novogradnjo odkrile zahodne tajne službe.

Objavljeno
25. oktober 2009 17.32
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Teheran - Skupina štirih inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki je ponoči prispela v Iran, je danes obiskala na novo razkriti iranski objekt za bogatenje urana v bližini mesta Kom, katerega obstoj je Teheran priznal šele, ko so novogradnjo odkrile zahodne tajne službe. Inšpektorji naj bi sicer v spornem objektu opravili več obiskov.

Doslej drugi iranski objekt za bogatenje urana leži pod zemljo okoli sto kilometrov od Teherana v bližini svetega mesta Kom. V njem po navedbah zahodnih diplomatov zaenkrat še ni tehnične opreme, sicer pa je dovolj velik za namestitev okoli 3000 centrifug za bogatenje urana.

 

Inšpektorji IAEA po navedbah tiskovnega predstavnika iranske Organizacije za jedrsko energijo danes v objektu opravljajo prvi pregled. V Iranu naj bi ostali tri dni in medtem opravili več pregledov spornega objekta.

 

Bogatenje urana, najbolj sporen del iranskega jedrskega programa, že leta poteka v jedrskem objektu v Natancu, razkritje še drugega iranskega objekta v ta namen pa je 21. septembra sprožilo val ogorčenja v mednarodni skupnosti. Obisk inšpektorjev v Komu je sicer med svojim obiskom v Teheranu v začetku oktobra napovedal generalni direktor IAEA Mohamed El Baradej.

 

El Baradej je Iran ob tem kritiziral zaradi poznega razkritja objekta v Komu. Teheran je namreč IAEA z objektom seznanil šele leto dni po začetku gradnje. Iranske oblasti se pred obtožbami branijo z argumentom, da dolžnost razkritja objekta nastopi šele 180 dni pred namestitvijo jedrskega materiala v njem.