Inšpektorji v Siriji potrdili uporabo sarina

Dokazi o izstrelitvi kemičnega orožja so nedvomni, kljub temu pa ostaja nejasno, kdo je kriv za napad.

Objavljeno
16. september 2013 22.27
US-BAN-KI-MOON-DELIVERS-CHEMICAL-WEAPONS-INSPECTORS'-REPORT-FROM
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Inšpektorji Združenih narodov so v danes objavljenem poročilu potrdili, da so zbrali jasne in prepričljive dokaze o obsežni uporabi kemičnega orožja v avgustovskem napadu v predmestju Damaska. V napadu je bil uporabljen bojni plin sarin, ki so ga na območje napada izstrelili z raketami, inšpektorji pa niso ugotavljali, kdo naj bi jih izstrelil.

»Sklenemo lahko, da so v spopadih v Sirski arabski republiki v razmeroma širokem obsegu uporabili kemično orožje proti civilistom, vključno z otroki,« je poročilo pospremil generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki ga je na zaprti seji predstavil članicam varnostnega sveta. Ekipa pod vodstvom švedskega strokovnjaka Åkeja Sellströma je na podlagi okoljskih, kemičnih in bio­medicinskih vzorcev, zbranih v predmestju Gute, potrdila, da je bil 21. avgusta uporabljen bojni plin sarin.

Inšpektorji so med preiskavo našli ostanke raket zemlja-zemlja in v njih sledove sarina. Tega so odkrili tudi v urinu in krvi prizadetih, opravili so več kot petdeset pogovorov z žrtvami in medicinskim osebjem. V 38-stranskem poročilu piše, da so vremenske razmere na dan napada povzročile še več žrtev, saj se je zaradi zniževanja temperatur težak bojni plin zadrževal pri tleh in lažje prodiral v nižja nadstropja stavb, kamor so se ljudje zatekli pred napadom.

Poročilo inšpektorjev ni prineslo novosti in je potrdilo ugotovitve, ki so jih izrekle ZDA, njene zaveznice in nevladna organizacija Human Rights Watch. Kljub temu je pomembno, ker temelji na strokovno utemeljeni preiskavi na kraju napada, hkrati pa je politično nevtralno. Po nekaterih neimenovanih zahodnih diplomatskih virih orožje, ki je bilo uporabljeno za izstrelitev sarina, potrjuje ameriške obtožbe, da je za napad odgovoren sirski režim.

Damask za Del Pontejevo

Nekaj pred tem je v Ženevi komisija Združenih narodov, ki preiskuje kršitve človekovih pravic v Siriji, svetu ZN za človekove pravice predala novo poročilo o Siriji in sporočila, da imajo podatke o več možnih uporabah kemičnega orožja. »Preiskujemo štirinajst domnev o njegovi uporabi, pri čemer nismo ugotovili odgovornosti za napad ali kakšni materiali so bili uporabljeni,« je dejal predsednik komisije Paulo Pinheiro. Medtem ko inšpektorji za kemično orožje ugotavljajo njegovo uporabo, je naloga komisije, da najde krivce in jih poskuša privesti pred sodnike.

Pinheiro je dejal, da »nam (za zdaj) ni treba razkriti, kje, kdaj in kaj (o domnevni uporabi kemičnega orožja)«. Komisija, ki se sooča s težavami pri zbiranju dokazov, naj bi prihodnji mesec odšla v Saudsko Arabijo in Iran, ki podpirata nasprotne strani v sirskem spopadu. Članica komisije Carla Del Ponte, nekdanja glavna tožilka haaškega sodišča za zločine na področju nekdanje Jugoslavije in Ruande, je prejela povabilo v Damask, vendar je Pinheiro dejal, da si želijo uradni obisk celotne štiričlanske komisije. Po besedah Del Pontejeve si je vabilo verjetno zaslužila zaradi izjave maja, da ima komisija obtožbe, da so kemično orožje uporabili tudi uporniki.

Kljub težavam pri zbiranju podatkov komisija verjame, da je vlada predsednika Bašarja al Asada odgovorna za vojne zločine in zločine proti človeštvu, je dejal Pinheiro. Po njegovih besedah so uporniki zakrivili vojne zločine, ne pa tudi zločinov proti človeštvu, saj »pri njih ni jasne poveljniške strukture«. Ob tem je poudaril, da ne bi smeli spregledati posledic običajnega orožja, s katerim je bila usmrčena velika večina od več kot sto tisoč mrtvih v sirskem ­spopadu.

Bližnji vzhod ostaja kemično oborožen

Ob vstopu Sirije v Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) bi izven njenih omejitev ostalo le še šest držav. Burma in Izrael sta sicer podpisala pogodbo o vstopu, a je nista ratificirala, Angola, Severna Koreja, Egipt in Južni Sudan pa niso niti tako daleč.

Stephen Zunes, profesor politologije in mednarodnih odnosov na univerzi v San Franciscu, pri tem opozarja na Izrael in Egipt, ki sta zaveznika ZDA. Egipt je prvi v regiji pridobil in uporabil kemično orožje, ko je sredi šestdesetih med posredovanjem v jemenski državljanski vojni uporabil fosgen in iperit. Režim predsednika Hosnija Mubaraka je do arabske pomladi pred poltretjim letom imel program za raziskave in razvoj kemičnega orožja, po besedah Zunesa naj bi se nadaljeval. Podobno velja za Izrael, po splošnem prepričanju naj bi imel obsežne zaloge kemičnega orožja.

Precej dvomov o resničnosti podatkov velja tudi za članico OPCW Iran, medtem ko so ZDA in Rusija prekoračile rok za uničenje svojih ogromnih zalog. Po podatkih OPCW so ZDA uničile okoli 90 odstotkov zalog, delo naj bi dokončale do leta 2023, medtem ko je Rusija uničila 57 odstotkov zalog, rok pa podaljšala do 2020.