Inšpektorji ZN naj bi delo v Siriji končali do ponedeljka

Ekipa strokovnjakov bo do takrat preiskala sedem prizorišč domnevnih napadov s kemičnim orožjem

Objavljeno
27. september 2013 18.00
SYRIA-CONFLICT-UN-CHEMICAL-WEAPONS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Damask - Inšpektorji ZN, ki v Siriji preiskujejo navedbe o uporabi kemičnega orožja, naj bi svoje delo v državi zaključili do ponedeljka, so danes sporočili Združeni narodi. Ekipa strokovnjakov, ki je na drugi obisk v Sirijo prispela v sredo, bo do takrat preiskala sedem prizorišč domnevnih napadov s kemičnim orožjem.

Napadi vključujejo tudi marčevski incident v mestu Han al Asal v severni provinci Alep, za katerega režim in uporniki obtožujejo drugi drugega.

Med ostalimi prizorišči, ki jih bodo inšpektorji preiskali, so še soseska Šejk Maksud v mestu Alep, ki naj bi bila tarča napada aprila, mesto Serakeb v severozahodni provinci Idlib, okrožje Džubar v Damasku in še en kraj v provinci Damask. V zadnjih dneh naj bi do uporabe kemičnega orožja prišlo avgusta.

Poleg tega pa ekipa inšpektorjev na čelu z Aakejem Sellströmom nadaljuje tudi preiskavo napada 21. avgusta pri Damasku, do katerega je prišlo med njihovim prvim obiskom državi.

Prizorišče so obiskali že takrat in v zvezi z njim sredi meseca objavili vmesno poročilo, ki potrjuje uporabo plina sarin. Kot so Združeni narodi ponovili v današnjem sporočilu, ekipa pričakuje, da bo končno poročilo o uporabi kemičnega orožja v konfliktu v državi nared do konca oktobra.

Rusija in ZDA sta dosegli dogovor, da mora Sirija, če se želi izogniti mednarodnemu vojaškemu posredovanju, mednarodni skupnosti predati nadzor nad svojim kemičnim orožjem. Orožje naj bi nato do sredine prihodnjega leta nadzorovano uničili.

Varnostni svet ZN naj bi še danes glasoval o ustrezni resoluciji, o kateri so se v četrtek zvečer po dolgotrajnih pogajanjih dogovorile njegove stalne članice.

Pred tem mora sicer načrt za zavarovanje in uničenje sirskega kemičnega orožja potrditi še Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki bo bdela nad implementacijo dogovora. Predvidoma naj bi o tem odločali zvečer. Predlog sklepa, o katerem bodo razpravljal, navaja, da se mora pregled zalog sirskega kemičnega orožja začeti do torka.