Inšpektorji ZN se vračajo v Sirijo

Inšpektorji bodo v Siriji nadaljevali z delom, ki ga je 21. avgusta prekinil napad s kemičnim orožjem v predmestju Damaska.

Objavljeno
24. september 2013 16.24
SYRIA-CRISIS/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Moskva – Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je danes sporočil, da se inšpektorji ZN vračajo v Sirijo, kjer bodo nadaljevali  z delom, ki so ga morali 21. avgusta zaradi napada s kemičnim orožjem v predmestju Damaska prekiniti. Rjabkov je danes članom dume še namignil, da bi bila Rusija morda pripravljena v resolucijo o Siriji vključiti 7. poglavje Ustanovne listine ZN, a pod ostrimi pogoji.

»Zadovoljni smo, da so naši vztrajni pozivi, naj se inšpektorji ZN vrnejo [v Sirijo], da preiščejo prejšnje navedbe [o uporabi kemičnega orožja], končno obrodili sadove,« je po poročanju spletnega portala rt.com ruskemu parlamentu danes povedal Rjabkov. Skupina inšpektorjev se v nemirno državo vrača jutri, kjer bo preiskala več domnevnih primerov uporabe kemičnega orožja.

Julija letos je sirska vlada inšpektorjem ZN izdala dovoljenje za obisk treh območji, kjer naj bi bilo uporabljeno sporno orožje. Tri dni zatem, ko so prispeli v Damask, so v predmestje priletele rakete s smrtonosnim plinom sarin. Vso pozornost so nato namenili območjem, kjer je 21. avgusta po nekaterih podatkih umrlo več kot 1000 ljudi.

Napadu s kemičnim orožjem v predmestju Damaska so sledili resni pozivi k vojaškemu posredovanju, ki sta jih 14. septembra z okvirnim dogovorom o uničenju sirskega kemičnega arzenala do sredine leta 2014 utišali ZDA in Rusija.

Prvotnemu navdušenju nad sklenitvijo dogovora pa so sledila naporna pogajanja o resoluciji ZN o Siriji, ki jo pripravljata Washington in Moskva. Najbolj sporen del osnutka resolucije je morebitna vključitev 7. poglavja Ustanovne listine ZN, ki med drugim dopušča tudi vojaško posredovanje. Kot je povedal Rjabkov Rusija ne namerava podpreti resolucije, ki bi proti režimu Bašarja al Asada predvidevala avtomatsko uveljavitev sankcij ali vojaško posredovanje na podlagi 7. poglavja. Kot je povedal, bi vključitev poglavja podprli le kot element ukrepov v primeru, ko kršilci »ne bi hoteli sodelovati z OPCW, ne bi izpolnjevali svojih dolžnosti ali v primeru, če bi kdorkoli, ni važno kdo, uporabil kemično orožje«.

ZDA, Velika Britanija in Francija si prizadevajo za ostro resolucijo, ki bi lahko vključevala sankcije v obliki uporabe sile, čemur pa Rusija nasprotuje.

Rjabkov je še izrazil upanje, da bodo dogovor o osnutku resolucije, o katerem bo glasoval Varnostni svet ZN, sklenili že prihodnji teden, kar pa po njegovim besedah ni »100-odstotno gotovo«.