Inšpektorji ZN že na poti v Sirijo

V nemirni državi bodo preiskali nove primere domnevne uporabe kemičnega orožja.

Objavljeno
25. september 2013 13.39
LEBANON-SYRIA-CONFLICT-UN
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bejrut - Ekipa inšpektorjev Združenih narodov, ki preučujejo obtožbe o uporabi kemičnega orožja v sirskem konfliktu, je že prispela v Damask. V državi bodo preiskali nove primere domnevne uporabe kemičnega orožja, potem ko so po prvem obisku ugotovili, da je bil v napadu 21. avgusta pri Damasku uporabljen plin sarin.

Inšpektorska ekipa je poročilo o napadu konec avgusta objavila sredi septembra. Ob tem je poudarila, da gre za vmesno poročilo, saj je obtožb o uporabi kemičnega orožja še več, nanašajo pa se na obe strani.

»Preiskati je treba 13 ali 14 obtožb,« je pojasnil vodja inšpektorjev Aake Sellström in dodal, da bi utegnili končno poročilo izdelati do konca oktobra.

Na tokratnem obisku naj bi se šestčlanska ekipa posvetila trem primerom domnevne uporabe kemičnega orožja. Gre za napada v dveh mestih severne province Alep ter napad v mestu v provinci Idlib.

Rusija in ZDA sta dosegli dogovor, da mora Sirija, če se želi izogniti mednarodnemu vojaškemu posredovanju, mednarodni skupnosti predati nadzor nad svojim kemičnim orožjem. Orožje naj bi nato do sredine prihodnjega leta nadzorovano uničili.