Inštitut: Iran z jedrsko bombo v 2 do 3 letih

Mednarodni inštitut za strateške študije v Londonu je sporočil, da bi Iran lahko kmalu izdelal jedrsko bombo. Inštitut dodaja, da bi pritisk domače javnosti lahko zaustavil nadaljnji razvoj jedrskega programa.

Objavljeno
31. januar 2007 18.33
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad
London - Mednarodni inštitut za strateške študije je danes sporočil, da bi Iran lahko v dveh do treh letih izdelal jedrsko bombo. Inštitut s sedežem v Londonu je še dodal, da bi pritisk domače javnosti na iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada lahko zaustavil nadaljnji razvoj iranskega jedrskega programa, po ocenah direktorja inštituta Johna Chipmana pa so že vidni tudi učinki mednarodnega gospodarskega in političnega pritiska na Teheran.

Po Chipmanovih ocenah bi nezadovoljstvo iranskega prebivalstva zaradi predsednika Ahmadinedžada in možnih gospodarskih težav zaradi mednarodnih sankcij lahko vodilo v razvoj razprave iranskega prebivalstva o tamkajšnjem jedrskem programu. "Videli bomo, če bo notranja razprava vodila v prekinitev iranskega jedrskega programa, kar bi pripomoglo k ponovnim pogovorom z Iranom," je poudaril Chipman.

3000 centrifug

Po besedah Chipmana bi Iran lahko uresničil svoj cilj namestitve 3000 centrifug v najpomembnejši jedrski centrali Natanz do konca marca. Iranski predstavniki so sicer Mednarodno agencijo za jedrsko energijo že obvestili, da nameravajo centrifuge v Natanzu namestiti do konca februarja.

Chipman je hkrati poudaril, da so centrifuge med bogatenjem urana povezane v kaskade, pri čemer je pravilno delovanje le teh zelo težavno in bi lahko trajalo vsaj leto dni. Iran sicer zavrača ameriške obtožbe, da je njihovo bogatenje urana namenjeno izdelavi jedrskega orožja in poudarja, da je njihov jedrski program namenjen proizvodnji goriva, potrebnega v iranski industriji.