Inštitut: Severna Koreja znova zagnala reaktor v Jongbjonu

Severna Koreja je že aprila napovedala, da bo znova zagnala reaktor v Jongbjonu.

Objavljeno
12. september 2013 12.10
NKOREA-NUCLEAR-WEAPONS-REACTOR-US-FILES
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Pjongjang − Severna Koreja je po podatkih ameriško-korejskega inštituta na univerzi Johns Hopkins v Washingtonu znova zagnala jedrski reaktor v Jongbjonu, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kot so sporočili, je na satelitskih posnetkih z 31. avgusta videti bel dim ali paro, ki se vije iz zgradbe poleg reaktorja za pridobivanje plutonija. To pomeni, da se reaktor uporablja za pogon parnih turbin, pojasnjujejo.

V reaktorju lahko proizvedejo šest kilogramov plutonija na leto, ki bi ga Pjongjang lahko uporabil za postopno povečanje svojih zalog jedrskega orožja, pišeta raziskovalca Nick Hansen in Jeffrey Lewis na blogu inštituta 38 North.

Severna Koreja je že aprila napovedala, da bo znova zagnala reaktor v Jongbjonu, da bi »povečala jedrske oborožene sile tako v kakovosti kot količini«, dodaja STA.

Pjongjang je reaktor, ki se nahaja 90 kilometrov severno od prestolnice, zaprl leta 2007 v skladu z dogovorom o jedrski razorožitvi v zameno za pomoč. Naslednje leto je režim porušil hladilni stolp v obratu.

V Jongbjonu je bil po mnenju analitikov proizveden plutonij, ki ga je režim uporabil pri prvih dveh jedrskih poskusih leta 2006 in 2009. Pri tretjem testu februarja letos naj bi po mnenju nekaterih strokovnjakov uporabili uran, še piše STA.