Interpol išče bodočega iranskega obrambnega ministra

Predlaganega kandidata za iranskega obrambnega ministra Ahmada Vahidija povezujejo z bombnim napadom na judovski kulturni in skupinski center Amia v Buenos Airesu leta 1994.

Objavljeno
21. avgust 2009 23.53
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Teheran/Buenos Aires - Ahmada Vahidija, ki ga je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad predlagal za obrambnega ministra, v povezavi z najhujšim terorističnim napadom na argentinskih tleh - bombnim napadom na judovski kulturni in skupinski center Amia v Buenos Airesu leta 1994 - išče Interpol, je sporočil argentinski tožilec Alberto Nisman.

Nisman je dejal, da ima Interpol zaporni nalog za Vahidija že od novembra 2007. Njegovo imenovanje bi bilo po navedbah argentinskega tožilca zelo nevarno, saj je Vahidi kot nekdanji vodja elitne enote iranske revolucionarne garde al Kuds "globoko vpleten" v napad na sedež judovskega centra.

 

V bombnem napadu v Argentini, kjer živi najštevilčnejša judovska skupnost v obeh Amerikah zunaj ZDA, je bilo leta 1994 ubitih 85 ljudi, še 300 je bilo ranjenih. To je bil drugi tako obsežen napad na judovsko skupnost v Buenos Airesu tisto desetletje. Leta 1992 je bilo v napadu na izraelsko veleposlaništvo ubitih 22 ljudi.

 

Iran je ogorčene odzive Argentine na imenovanje Vahidija že zavrnil. Ahmadinedžadov svetovalec za medije Ali Akbar Džavafekr je izrazil začudenje, da Argentina tega ni izpostavila že v preteklosti, saj je bil Vahidi namestnik obrambnega ministra, in menil, da gre za "sionistično zaroto".